2024 június 14

Megakadhat Európa lendülete

Londoni elemzők szerint a határidős indexek azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 0,3 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,2 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,4 százalékkal csökken a nyitásban.

Aggodalmaskodnak a befektetők

A befektetők körében ismét erősödtek az aggodalmak a világgazdaság növekedési kilátásait illetően, és teret nyertek azok a vélemények is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetleg már az idén rászánja magát a nullához közeli irányadó kamat emelésére.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a vártnak megfelelően rontotta a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, de az euróövezet idei kilátásait nem látja rosszabbnak. Egyenesen a növekedés gyorsulását várja a német Ifo gazdaságkutató intézet, a francia és az olasz statisztikai hivatal, közös előrejelzésük szerint az euróövezet növekedése az idén eléri az 1,6 százalékot a korábban prognosztizált 1,4 százalékkal szemben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Még egy-két napja is az volt az uralkodó vélemény, hogy a vártnál kedvezőtlenebb amerikai munkaerőpiaci adatok kizárják, hogy a Fed ebben a hónapban kamatot emeljen, a decemberi emelést pedig legalábbis kétségessé teszik. Az alacsony kamatkörnyezetben pedig vonzó befektetési eszköz a részvény, mert a bankbetétek és a kötvények jóformán nem biztosítanak hozamot. Kedden azonban John Williams, a Fed San Francisco-i tagbankjának elnöke úgy nyilatkozott, hogy ha a dolgok a jelenlegi pályán haladnak tovább, akkor „2015 lesz az az év, amikor megkezdődhet a monetáris politika normalizálása”, azaz a kamatemelés.

Az európai piacok szerdán elsősorban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök európai parlamenti felszólalására, a német és brit ipari termelési adatokra és a Volkswagen-ügy fejleményeire figyelnek.

Innen indulnak az indexek

Kedden nyereséggel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,43 százalékkal, a DAX-30 0,90 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,95 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,93 százalékkal ment feljebb.

Kifulladt Amerika

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde főbb mutatói. A harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe 13,69 ponttal, 0,08 százalékkal nőtt, 16 790,12 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 7,12 ponttal, 0,36 százalékkal csökkent, 1979,93 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 32,90 ponttal, 0,69 százalékkal csökkent, 4748,36 ponton zárt.