2023 április 02

Megadta az engedélyt az amerikai tőzsdefelügyelet

A tőzsdefelügyelet a honlapján kedden közzétett határozatban tudatta, jóváhagyta a New York-i értéktőzsde (NYSE) azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a vállalatoknak új részvények kibocsátását és értékesítését befektetők korlátlan körének egyetlen nagy tranzakció keretében a tőzsdei kereskedés első napján. Mivel a vállalatok többsége tőkebevonás céljából megy tőzsdére, a közvetlen részvénykibocsátás széles körben elterjedhet. A közvetlen kibocsátás előnye, hogy az IPO-val ellentétben a vállalatoknak nem kell igénybe venniük bankok szolgáltatását a részvényjegyzéshez, ami önmagában is jelentős megtakarítást eredményez, ráadásul több tőkét gyűjthetnek az árfolyam emelkedésének révén.

Elsődleges nyilvános részvénykibocsátás esetében a közreműködő bankok jutaléka és költségtérítése bőven meghaladhatja az ügylet teljes értékének az egytizedét is, az árfolyamemelkedésből – a kibocsátási ár és a tőzsdei árfolyam különbségéből – származó hasznot pedig a részvénytulajdonosok fölözték le. A tőzsdefelügyelet engedélye győzelmet jelent a New York-i értéktőzsdének, ugyanis az Intézményi Befektetők Tanácsa nevű befolyásos ágazati csoport megpróbálta megakadályozni a javaslat elfogadását.

Azzal érveltek, ámde sikertelenül, hogy a részvénykibocsátásnak ez az új típusa nem nyújt olyan védelmet a befektetőknek, mint a hagyományos IPO. A NYSE tavaly decemberben nyújtotta be kérelmét. A rivális New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq még várja a felügyelet engedélyét hasonló tervének megvalósítására. https://www.sec.gov/rules/other/2020/34-90768.pdf