2023 január 27

Még 10 milliárddal csökkenthet a Fed

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteki bejelentése szerint decemberben 74 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban. Az előzetes elemzői konszenzus csaknem 200 ezres gyarapodást valószínűsített.

Újabb csökkentés jön

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az adatismertetés után közölték, hogy véleményük szerint a Fed várhatóan nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a számoknak, mivel a gyenge adatsort minden bizonnyal elsősorban a rendkívül mostoha téli időjárás okozta. A ház szakelemzői szerint a Fed monetáris testülete a januári ülésen a mennyiségi enyhítés jelenleg 75 milliárd dolláros havi keretösszegét újabb 10 milliárd dollárral csökkenti.

A szakértők felidézik, hogy az amerikai kötvénypiac szinte üdvözölte a foglalkoztatási adatokat: a határidős kontraktusok tanúsága szerint csökkent a piaci szereplők által 2015 végére várt Fed-kamatláb, az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy hozama pedig csaknem 10 bázispontot esett. Ugyanakkor kétlik, hogy ez a reakció az amerikai állampapírok újbóli tartós erősödésének kezdetét jelezné, mert a pénteki foglalkoztatási adatsor minden részadata azt mutatja, hogy a várttól messze elmaradó munkahelyszám-növekedést a szélsőséges téli időjárás okozta.

A Capital Economics azzal számol, hogy a tízéves amerikai kincstárjegy hozama az idén csak kissé emelkedik, és nem fogja meghaladni a 3,25 százalékot.

Kiugró emelkedés volt novemberben

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – közgazdászai szintén azt jósolták, hogy a gyenge foglalkoztatási adatsor nem módosítja a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének valószínűsíthető forgatókönyvét. Úgy vélik, hogy e forgatókönyv a mennyiségi enyhítési keret havonta 10 milliárd dolláros lépésekben történő csökkentését tartalmazza.

A ház szerint az erőteljes novemberi amerikai munkapiaci adatokhoz mért múlt havi meredek lendületvesztés másik oka a szélsőséges időjárás mellett a “felpörgetett” novemberi munkaerő-toborzás lehetett. Egyes vállalatok ugyanis az októberi amerikai költségvetési vita és kormányzati zárlat miatti bizonytalanság idején óvakodhattak új munkaerő felvételétől, és megvárták a patthelyzetet feloldó megállapodást. Ez táplálhatta az állásszámok kiugró novemberi növekedését.

Nem változtat a visszavonulás ütemén a Fed

Az elemzők szerint az amerikai foglalkoztatási dinamika tényleges alappályája a felduzzadt novemberi és a nyomott decemberi számok között lehet, havi 200 ezres munkahelyszám-növekedés közelében. Hozzáteszik azonban, hogy a folytatódó, és a januári számokat is nyilván torzító mostoha időjárás miatt meg kell várni a februári-márciusi adatokat ahhoz, hogy tiszta képet lehessen alkotni.

Mindezek alapján a Commerzbank elemzői is azt várják, hogy a Fed monetáris testülete a januári ülésen újabb 10 milliárd dollárral csökkenti a mennyiségi enyhítési ciklus havi eszközvásárlási keretösszegét.