2024 április 24

Meddig süllyed a Richter?

Korrekciós fázisban érte a Richtert az Európai Bizottság forgalombahozatali engedélye a cég antipszichotikumára. Így hamar kifulladt az emelkedés. De a támaszokban mindig bízhatunk.

Európában is hódíthat a cariprazine

Szerdán jelentette be a Richter Gedeon Nyrt., hogy az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyt adott ki antipszichotikumára, a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó Reagila®-ra (cariprazine) vonatkozóan. Ez a döntés az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) által 2017. május 19-én kiadott pozitív vélemény elfogadását követően született meg és az Európai Unió összes tagállamára érvényes.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Amerikában indult a sztori

A cariprazine a Richter originális antipszichotikuma, mely az Egyesült Államokban 2015 szeptemberében törzskönyvi engedélyt kapott, s 2016 márciusában VRAYLAR® márkanéven került bevezetésre az USA piacán skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. Az értékesítési jogokat az Egyesült Államokban és Kanadában az Allergan (korábban Forest / Actavis) birtokolja.

2016 augusztusában a Richter a Recordati-val kizárólagos licenc-megállapodást írt alá a cariprazine nyugat-európai régióban, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban történő forgalmazására.

Hamar beadták

Nem okozott meglepetést a mostani bejelentés, mert a CHMP májusi pozitív véleménye után már várható volt a hivatalos engedély kiadása – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: ezzel is magyarázható, hogy a kurzus szerdán előbb felfelé indult, majd délután beadták a papírt. Technikai szempontból ugyanis a Richter most korrekciós fázisban van, ezért nem tudta igazán megmozgatni a piacot a hír.

Korrekciós fázisban


Ha a chartra pillantunk, azt látjuk – folytatta, hogy június közepén volt egy fals kitörés 7200 forintnál, mely egészen 7296-ig tartott, s erről az új historikus csúcsról fordult le a kurzus.

A korrekciót egy korábbi kitörési szint, a 6680 forintnál húzódó technikai támasz állíthatja meg – tette hozzá.