2023 december 07

May nem fogja magát könnyen megadni

Lesznek kemény időszakok

May a BBC televíziónak nyilatkozva kedd este kijelentette: a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról – vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításáról – Brüsszelnek küldött levélben és a tárgyalási alapelvekről minap született, az 50. cikkely aktiválására válaszul kidolgozott uniós irányelvekben nagyon sok a hasonlóság és a közös célkitűzés.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Az elmúlt időszak tapasztalatai azonban arra engednek következtetni, hogy a brit kilépés feltételeiről az Európai Unióval folytatandó tárgyalásoknak „lesznek kemény időszakai” – tette hozzá.

Junckernek sem lesz egyszerű dolga

Theresa May a keddi BBC-interjúban felidézte, hogy amikor tavaly nyáron átvette a Konzervatív Párt vezetését és a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól, a párt egyik legtekintélyesebb veteránja, Ken Clarke, aki maga is háromszor indult – mindháromszor sikertelenül – a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, egy bekapcsolva hagyott tévékamerába mondta bele gyanútlanul, hogy „Theresával rohadt nehéz kijönni”.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A brit kormányfő visszaidézte azt is, hogy annak idején erre hogy reagált, kijelentve, hogy „első ember, akinek rohadt nehéz lesz kijönnie velem, az Jean-Claude Juncker”, az Európai Bizottság elnöke.

Arra a kérdésre, hogy ezt Juncker, akit Theresa May a múlt héten a Downing Streeten fogadott, már e találkozón is megtapasztalhatta-e, a brit miniszterelnök kitérően fogalmazva megismételte, hogy a kilépési feltételekről szóló tárgyalások kemények lesznek. Hozzátette: azért írta ki a június 8-án esedékes előrehozott választásokat, hogy a brit néptől kellő felhatalmazást kapjon e tárgyalások végigvitelére.

Már mennek a pletykák

Theresa May ugyanakkor „brüsszeli pletykának” nevezte azt a német sajtóértesülést, amely szerint a Junckerrel tartott múlt heti londoni megbeszélésen több sarkalatos kérdésben – mindenekelőtt a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további garantálásában – komoly nézeteltérések merültek volna fel.

A Frankfurter Allgemeine német napilap a hét végén brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta: a megbeszélésen az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a Brexit-folyamatot nem lehet sikerre vinni, és ha a brit kormányfő erre számít, akkor „egy másik galaxisban él”.

Theresa May a keddi BBC-interjúban kijelentette: nem emlékszik rá, hogy ilyesmi elhangzott volna a Junckerrel tartott londoni tárgyalásán.

Megerősítette azonban, hogy London a kilépési feltételekről folytatandó tárgyalások korai szakaszában megállapodásra kíván jutni a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok és az uniós társállamokban élő britek jogosultságainak biztosításáról. Hozzátette: ennek vannak bonyolult elemei, és számos részletkérdésben is meg kell állapodni, de az érintettek már a tárgyalási folyamat korai szakaszában szeretnének biztosítékokat kapni jogosultságaik megőrzésére, és benne megvan az akarat arra, hogy e biztosítékokat rövid időn belül megadja nekik.