2024 április 18

Martonyi szót emelt az ENSZ-ben

Martonyi János a felszólalása során ismertette, hogy a magyar jogi szabályozás összhangban van a nemzetközi szabályokkal. Ennek kapcsán kiemelte, hogy az Országgyűlés által elfogadott új büntető törvénykönyv pontosította a terrorcselekmény törvényi tényállását.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Magyarország miként törekszik a jobb nukleáris védettségre, segítséget ajánlott a nemzetközi jogalkotás folytatásához, valamint felajánlotta a magyar ismeretek átadását más államok részére.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a NAÜ 2013. júliusában Bécsben magas szintű nukleáris védettségi konferenciát szervez. A konferencia elsődleges célja, hogy valamennyi ENSZ tagállam kifejtse álláspontját a nukleáris védettség jövőbeni irányaival és legfontosabb feladataival kapcsolatban.

A Külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a tanácskozás elnöklésére Martonyi Jánost kérték fel, amit a magyar diplomácia vezetője el is fogadott. A miniszter rámutatott, hogy Magyarország ezzel is hozzá kíván járulni a nukleáris terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem sikeréhez.

A közlemény szerint a Jukija Amanóval folytatott megbeszélésen a főigazgató jelezte, hogy a konferencia az általa vezetett szervezet legfontosabb jövő évi eseménye lesz. A felek egyeztették továbbá az Iránnal kapcsolatos álláspontjaikat is.