2024 április 24

Markit: javult az euróövezeti BMI

Az euróövezeti feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptemberben – végleges adatok szerint – 46,1 pontra nőtt az augusztusi 45,1 pontról. A hóközi, előzetes adatok alapján még 46,0 pontos szeptemberi értéket várt a Markit. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének javulását, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. A mutató immár hetedik egymást követő hónapban jelzi az euróövezeti feldolgozóipari kibocsátás csökkenését.

A harmadik negyedév egészében 45,1 pontos átlagot mutatott a feldolgozóipari BMI, ami alacsonyabb a második negyedévi 45,4 pontos átlagnál. A július-szeptemberi adat a feldolgozóipari kibocsátás 1 százalékos visszaesésének felel meg – közölte a Markit. Az euróövezeti országok közül szeptemberben a legmagasabb feldolgozóipari BMI érték Írországban (51,8), Hollandiában (50,7), Németországban (47,4) és Olaszországban (45,7) volt. Ausztriában mindazonáltal 39 hónapos, Franciaországban pedig 41 hónapos mélypontra süllyedt a mutató, a két országban rendre 45,1 és 42,7 pont volt az index értéke.

A Francia feldolgozóipari BMI értékének 46 pontról 42,7 pontra esése a Markit tájékoztatása szerint minden idők egyik legnagyobb havi zuhanása.

Aggodalomra adhat okot, hogy a feldolgozóipar teljesítményének enyhe javulása elsősorban a meglévő rendelésállomány teljesítésének köszönhető. A Markit tájékoztatása szerint az új megrendelések továbbra is negatív trendet mutattak, csökkentek az exportmegrendelések és az egymást követő nyolcadik hónapban is romlottak a munkaerő-piaci körülmények.

„Annak ellenére, hogy mérséklődött a visszaesés üteme, az euróövezeti feldolgozóipari vállalatok az elmúlt három év legrosszabb negyedévét zárták. Csökkent a rendelésállomány és a kivitel, ami létszámleépítésre kényszerítette a vállalatokat” – értékelt Chris Williamson, a Markit vezető elemzője.