2024 május 22

Marad a családi pótlék a németeknél

Ellentétes az uniós joggal

Berlini értesülések szerint a kereszténydemokrata (CDU) vezetésű pénzügyminisztérium kész előterjesztése helyett egyelőre csak a jövőbeli, lehetséges szabályozás alapelemeit rögzítik a kormány áprilisi első ülésén.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A koalíciós társ szociáldemokraták arra hivatkozva utasítják el a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy ellentétes az uniós joggal. Azonban a nagykoalíció valamennyi pártja – a CDU és az SPD mellett a bajor CSU is – egyetért abban, hogy be kell vezetni az úgynevezett indexálást, vagyis az uniós társállamokból érkezett munkavállalók nem Németországban tartózkodó gyermekei után fizetett családi pótlék összegét hozzá kell igazítani annak az országnak a létfenntartási költségeihez, amelyben a gyermek nevelkedik.

Nem tesz le a kormány tervéről

A szándékról már tájékoztatta is az Európai Bizottságot egy közös levélben a német pénzügyminisztérium és két SPD-s vezetésű minisztérium, a gazdasági és a munkaügyi tárca. A brüsszeli testület azonban válaszában a fenntartásait hangoztatta és jelezte, hogy nem tervezik a szabályozás átalakítását.

Ezért az indexálást egyelőre nem lehet megvalósítani Németországban, de a kormány továbbra sem tesz le a tervről, remélve, hogy előbb-utóbb változnak majd az uniós szabályok.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A pénzügyminisztérium előterjesztése alapján az indexálás 15 uniós társállamot érintene, köztük Magyarországot. A változtatás a családi pótlék 50 százalékos csökkentésével járna Magyarország és Bulgária, Horvátország, Lengyelország és Románia esetében, további 10 ország esetében pedig 75 százalékos csökkentést eredményezne a jelenlegi szabályok alapján járó pótlékhoz képest.

540 milliós teher

A pénzügyminisztérium legutóbbi, tavaly novemberi adatai szerint a német állam mintegy 185 ezer olyan, nem német állampolgárságú gyerek után fizet családi pótlékot, aki nem Németországban lakik. Ez éves szinten csaknem 540 millió eurós teher a költségvetésnek. Az indexálás nagyjából 160 millió eurós megtakarítást hozhat.

A családi pótlék indexálásának ötlete a Nagy-Britannia és az EU viszonyának újrarendezéséről kidolgozott 2016 februári EU-s megállapodásból származik. A megállapodás nem lépett életbe, mert a brit választók végül hazájuk uniós tagságának megszüntetése (Brexit) mellett döntöttek a tavaly júniusi népszavazáson.

A családi pótlék Németországban 18 éves korig jár, vagy legfeljebb 25 éves korig, ha a gyerek tovább tanul. A családi pótlék összege az első és a második gyerek után havi 192 euró, a harmadik gyerek után 198 euró, a negyedik és az összes többi gyerek után 223 euró.