2023 január 28

Már mindent tudnak rólunk a kiberzsoldosok

Jövőre a Kaspersky Lab szakértőinek véleménye szerint a kiberbűnözők tovább finomítják módszereiket, ezen belül is elsősorban a mobil eszközöket használók bankszámlájának megcsapolására szolgálókat. A trójai programok olyan kifinomult változatainak megjelenésére lehet számítani, amelyek fő célpontjai az Android operációs rendszeren futó eszközök lesznek.

Jelentős mértékben nőni fog a Bitcoint használók pénztárcáját, valamint a Bitcoin kereskedelmi platformokat célzó támadások száma is.

Az adatmódosítás is aranyat érhet

A kiberbűnözők előszeretettel intéznek majd támadásokat a felhőszolgáltatók kiszemelt alkalmazottai ellen, mivel őket tekintik a biztonsági rendszerek leggyengébb pontjának. Az adatlopások mellett a támadók érdekeltek lehetnek az információk törlésében vagy módosításában, egyes esetekben ugyanis az adatok manipulálása értékesebb lehet azok számára, akik megrendelik a támadásokat.

A Snowden-ügy üzleti etikai gátakat rombolt le az idén a Kaspersky szerint, hiszen az általa kiszivárogtatott információkból kiderült, hogy az államok közötti kiberkémkedés célja akár üzleti előnyszerzés is lehet a “barátságos” vállalatok számára. A vállalatok ezért már nem tartják annyira erkölcstelen megoldásnak üzleti kémkedési szolgáltatások igénybe vételét. Terjed a testre szabott kémkedési szolgáltatásokat kínáló, szervezett csoportban dolgozó kiberzsoldosok alkalmazása.

Átalakulhat a világháló

Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági elemzője szerint megkezdődött az internet nemzeti kiber-hackerszegmensekre bomlása. A Snowden-ügy hatására felerősödtek a külföldi szolgáltatások tiltását szorgalmazó igények. Ezek a törekvések pedig 2014-ben csak tovább fognak erősödni, és a jogszabályi korlátozások elkerülhetetlenül technikai akadályokban öltenek majd testet. Egy következő lépésben nagy valószínűséggel korlátozni fogják a külföldről történő hozzáférést egy adott ország adataihoz. Ez a tendencia az internet jelenleg ismert formájának az összeomlásához vezethet. Elképzelhető, hogy végül csak a (névtelenséget biztosító speciális technológia miatt jelenleg főként bűnözők által használt) “Darknet” marad az egyetlen igazi “World Wide Web” (világháló) – mutatott rá Alexander Gostev.

Ennek a folyamatnak az első jeleként novemberben Németország jelentette be, hogy a német hatóságok között történő összes kommunikációt az országon belül tartják. Brazília pedig egy, az Egyesült Államok területét elkerülő internets csatorna létesítésének szándékáról tett bejelentést.