2024 április 22

Már hozza a Mol az olajat Irakból

Törökországba megy az első szállítmány

A tájékoztatás szerint a partner vállalatoknak a Kurdisztáni Regionális Kormány Természeti Erőforrások Minisztériumával összhangban kidolgozott értékesítési stratégiájának megfelelően, az első megtenderezett szállítmányt, 30.000 tonna (198.300 hordó) és 33.000 tonna (215.000 hordó) közötti kőolajat tartálykocsikkal Törökországba szállították decemberben, és a kőolaj januárban kitárolásra kerül Dortyol kikötőjében.

Jelenleg folyamatban van a második tender, melyet két további, hasonló méretű kőolajszállítmányra írtak ki, ezek várhatóan január folyamán, illetve februárban kerülnek leszállításra. Az értékesítés várhatóan a Shaikan blokk Termelésmegosztási Szerződésében foglaltaknak megfelelően történik és tükrözi majd a szállítási és minőségi korrekciókat – áll a Mol közleményében.

olaj_usa_1011Nemsokára indul a következő kút

A társaság közölte azt is, hogy a Gulf Keystone Petroleum Ltd. (GKP), mint operátor tájékoztatása szerint az első termelőüzem („PF-1”) a Shaikan blokkban jelenleg két bekötött kúttal – Shaikan-1 és -3 – üzemel. A Shaikan-4 és a PF-1 közötti összeköttetés rendelkezésre áll, a kútmunkálatok befejeződtek, a kutat 2014 elején szintén bekötik. A Shaikan-4 kút a júra Sargelu formációból termel majd.

A második termelőüzem („PF-2”) üzembe helyezésének munkálatai hamarosan zárulnak, jelenleg az elektromos hálózat és a szükséges műszerek kiépítése zajlik. A Shaikan-2, -5, -10 kutak bekötése a PF-2-vel folyamatban van. A három kút kútmunkálatai lezárultak, a júra Sargelu formációból termelnek majd. Jelenleg az értékesített, export minőségű kőolaj kitermelt mennyisége napi 9–10 ezer hordóegyenérték.

További tájékoztatás a kutak működésével, a PF-1 és PF-2 termelőüzemek együttes kapacitásával kapcsolatban a négy bekötendő kút üzembe helyezését követően várható.

Több mint egy évet vártak

A Mol tavaly június végén jelentette be, hogy a Shaikan kutatási blokk operátora, a GKP elfogadta a Shaikan mezőfejlesztési tervét. A BÉT honlapján akkor közölt tájékoztatás szerint az operátor mezőfejlesztési tervei alapján a Shaikan teljes termelési kapacitása napi 40 ezer hordó lesz az első fázisban, amely a következő három évben napi 150 ezer hordóra növekszik, majd 2018-ra eléri a napi 250 ezer hordó termelési szintet.

A Mol a kurdisztáni régió több blokkjában is folytat kutatásokat. A Shaikan mellett két másik blokkban is olajtalálatot ért el a korábbi tájékoztatások szerint.