2023 január 31

Manapság mindenki a Balatonnál vesz házat

Megerősödni látszik egy olyan vevői réteg a Balatonon, amelynek módjában áll 10-40 millió forint közötti, vagy még magasabb összeget nyaraló vásárlásába fektetni – hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a siófoki Balla Ingatlan szakmai vezetője.

Ennek ellenére azt érezni, mintha hiány lenne az újépítésű ingatlanokból a Balatonnál, elsősorban egyedi fejlesztésekből.

A déli parton most is 3-400 lakást kínálnak eladásra, de néhány éven belül akár ezer új lakás épülhet. A legnagyobb kereslet a 25-28 millió forintos új építésű apartmanok iránt mutatkozik, melyeket igen könnyű most kiadni is.

Ugyanakkor a kínálatban egészen különleges fejlesztéseket is találni, melyek többet nyújtanak a vásárlóknak, mint egy átlagos part menti ingatlan.

De miért lett olyan vonzó megint a Balaton?

Krausz Gábor szerint a felkapottá válás egyik okát a “négy-évszakos Balatonra” irányuló törekvések mögött kell keresni: rengeteg pénzt fognak a közeljövőben a térségbe invesztálni, hiszen Budapest után talán a Balaton a legfontosabb turisztikai helyszín az országban, miközben egyre többet utazunk belföldön.

A törekvések részeként fejlesztik a bicikliutat, a hozzá tartozó infrastruktúrát, ez pedig új közönséget vonz a térségbe. 

De szerinte kiemelendő az is, hogy egyre markánsabb a jelenlétük a Balaton környéki éttermeknek hazánk gasztronómiai térképén. Sorra nyílnak az új és jobbnál jobb helyek, melyek már messze túllépnek a néhány évtizede még jellemző lángos – főtt kukorica – sült hal kínálaton.

Emellett természetesen folyamatosan fejlesztik a kikötőket, sétányokat, így azt látni, hogy átalakulóban a balatoni idegenforgalom. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik az itteni ingatlanpiac fejlődése és fejlesztése.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kiemelkedő települések

A legnagyobb fejlesztésekkel most a siófoki Ezüstparton, Siófok és Zamárdi között (Széplakon) és Zamárdiban lehet találkozni – jelezte Krausz Gábor. Ugyanakkor, ha egy pár kilométerrel távolabb tekintünk, akkor már sokkal érdekesebb helyeket is fel lehet fedezni, ahol ugyancsak felbukkannak újépítésű projektek. 

Egy ilyen, szerinte figyelemre méltó település a Balaton déli partján Balatonszemes, melynek neve nem épült be annyira a köztudatba, mint Siófoké, ugyanakkor olyan hatalmas dinasztiák nyaralóinak adott otthont, mint például a Gundel-család. De Szemeshez kötődött Latinovits Zoltán is, akinek a nevét a helyi művelődési központ is viseli.

Egy kifejezetten nyugodt hangulatú, nem “buli-központú”, nagypolgári üdülőtelepülésről van szó, mely Budapestről még könnyen megközelíthető, ugyanakkor nyugodt környezetet kínál az ideérkezőknek, így a pihenésé lehet a főszerep – emelte ki az ingatlanközvetítő.

Érzés és lélek egy ingatlanfejlesztésben

Ez persze még nem feltétlenül elég ahhoz, hogy valaki itt vásároljon magának ingatlant. Balatonszemesen azonban található egy olyan kiemelkedő fejlesztés, a Marina Sétány Penthouse, melyben Krausz Gábor szavai szerint van “egy kis érzés, egy kis lélek”.

Ez pedig azért fontos, mert egyébként a legtöbb balaton-parti beruházás eléggé egyforma képet mutat, és kevés az olyan projekt, ahol nem a profitra helyezik a legnagyobb hangsúlyt a beruházók.

A Marina Sétány Penthouse esetében azonban már akkor érezni, hogy többről van szó, ha csak ránézünk a tervekre. És még nyilvánvalóbbá válik, ha megismerjük a beruházókat – mondta Krausz Gábor, aki szerint érdemes tudni, hogy a projekt beruházói csoportja 5 főből áll, és mind az öten gyermekkoruk óta kötődnek a Balatonhoz, sokat vitorláznak, szörföznek, mindegyiküknek jelenleg is van nyaralója a Balatonon, Balatonszemesen, Balatonszabadi-fürdőn, Balatonakarattyán. Innen a Balaton iránti szeretet.

A fejlesztés helyszíne egyébként kiváló: a szabad kapacitásokkal rendelkező vitorláskikötő mögött található, és mindössze 150 méterre van a legközelebbi szabadstrandtól. Az apartmanházban 52 lakás, valamint egy étterem kap helyet, a lakások mérete 40-100 négyzetméter között változik, természetesen mindegyik teraszos vagy erkélyes. Közülük 48 néz a Balatonra, 9 saját kertes, míg 16 penthouse jellegű.

A kivitelezési munkák már megkezdődtek, a befejezést 2019 júliusára tervezik, és ez a saját kapacitások miatt tartható is lesz. Ami az árakat illeti: 27-119 millió forint között változnak, de a felső értékhatár közelében  található ingatlanok esetében már óriási, 100-120 négyzetméteres penthouse-teraszok is tartoznak az apartmanokhoz.