2024 május 23

Macron újabb választásokat nyerhet

Jelentősebb előny birtokában

Az Ipsos közvélemény-kutatóintézetnek május 26. és 28. között 2138 francia választópolgár megkérdezésével készült felmérése szerint az államfő pártja több mint hét százalékkal megelőzi a jobbközép Köztársaságiakat, amely párt 22 százalékon áll, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front előtt, amely 18 százalékra számíthat.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 11-én és 18-án rendezik Franciaországban. A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon La France insoumise (Lázadó Franciaország) nevű mozgalma 11,5, a korábban kormányzó szocialisták pedig 9 százalékon állnak jelenleg, s feltehetően az elmúlt ötven év legrosszabb eredményét érik majd el.

Meg vannak elégedve vele

A franciák kétharmada biztos abban, hogy részt vesz a parlamenti választásokon, és tudja, hogy kire adja a voksát, míg 34 százalék még bizonytalan. A megkérdezettek 28 százaléka azt szeretné, ha az államfő és pártja többséget szerezne a nemzetgyűlésben, további 27 százalék jóllehet nem támogatja az új kormányt, de kívánatosnak tartja, hogy a köztársasági elnöknek és kormányának többsége legyen az alsóházban, míg 45 százaléka ezt nem szeretné. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A felmérés szerint egyébként a franciák 65 százaléka elégedett azzal ahogy a két héttel ezelőtt beiktatott új köztársasági elnök gyakorolja a hatalmát, és ez feltehetően segítheti a pártját a választásokon.

Visszalépnek Macron javára

Francois Baroin, a jobbközép Köztársaságiak kampányának vezetője és miniszterelnök-jelöltje hétfő este azt mondta, hogy pártja visszalépteti a jelöltjeit a két forduló között Emmanuel Macron pártja jelöltjeinek javára minden olyan körzetben, ahol a Nemzeti Frontnak esélye lenne a győzelemre.

Christophe Castaner, az elnöki párt szóvivője válaszában azonnal jelezte, hogy az LReM is visszalépteti a jelöltjeit a jobboldali jelöltek támogatására mindenhol, ahol ez szükséges, hogy megakadályozzák a Nemzeti Front jelöltjeinek bejutását a nemzetgyűlésbe.