2024 április 19

Leminősíthetik a brit gazdaságot

Nagy-Britannia az euróövezeten kívüli legnagyobb olyan gazdaság, amelyre a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyaránt az elit „AAA/Aaa” szuverén besorolást tartja érvényben. A Fitch azonban – amely kedden megerősítette a Bank of Englandre, vagyis a brit jegybankra külön megállapított, de az országosztályzattal azonos, negatív kilátású „AAA” besorolást – ehhez fűzött elemzésében közölte, hogy Nagy-Britannia strukturális államháztartási hiányánál az „AAA” osztályzati sávon belül csak az Egyesült Államoké nagyobb.

Ráadásul a Fitch saját, felülvizsgált alapeseti becslése szerint Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája 2015-2016-ra megközelíti a hazai össztermék (GDP) 100 százalékát, amely a cég besorolási kritériumai szerint a brit „AAA” osztályzat megőrzésével még összeegyeztethető adósságszint felső határa. Mindezek alapján növekedett Nagy-Britannia leminősítésének valószínűsége – közölte keddi elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch ugyanakkor a brit „AAA” besorolást alátámasztó tényezők között említette a magas jövedelemszintű, sokrétű és rugalmas gazdaságot, a robusztus brit intézményrendszert, valamint a politikai és társadalmi stabilitás magas fokát. A hitelminősítő szerint emellett a független brit monetáris politika és a font tartalékvaluta-státusa sok más, magas adósosztályzatú gazdaságnál nagyobb pénzügyi-gazdaságpolitikai rugalmasságot és adósságelviselő képességet biztosít Nagy-Britanniának. A brit gazdaság adósságtűrő képességét javítja, hogy a brit államadósság átlagos lejárati futamideje a leghosszabb az összes magas besorolású szuverén adós között.

A Fitch Ratings keddi londoni elemzésében közölte: elhanyagolhatónak tartja annak kockázatát, hogy Nagy-Britanniában költségvetés-finanszírozási válság alakuljon ki. A Fitch márciusban rontotta a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról Nagy-Britannia „AAA” hosszú távú államadós-besorolásának kilátását, a magas strukturális államháztartási deficitre hivatkozva. A cég a kilátásrontáshoz fűzött akkori elemzésében jelezte ugyanakkor, hogy a következő két évben várhatóan nem rontja a brit szuverén adósosztályzatot.