Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Leállt a gázszállítás – Ki a felelős?

Jurij Prodan azt mondta, hogy Oroszország a nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter. A miniszter azt mondta, hogy felkészültek az orosz gázszállítás leállására, a kormány garantálja a hazai és az európai fogyasztók biztonságos ellátását. Andrij Kobolev, a Naftohaz ukrán gázipari cég vezérigazgatója azt mondta, hogy az ukrán földalatti gáztározókban 14 milliárd köbméter földgáz van, ami decemberig elég a kereslet kielégítésére.

Oroszország tönkre akarja tenni Ukrajnát

Eközben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Oroszországot tette felelőssé a gáztárgyalások összeomlásáért, és szerinte Moszkva abban bízik, hogy problémákat okozhat Kijevnek a téli időszakra. A miniszterelnök azt mondta, hogy egyáltalán nem gázügyről van szó. Szerinte Oroszország egyszerűen tönkre akarja tenni Ukrajnát. A kormányfő felszólította egyben az illetékes ukrán kormányzati hivatalt, hogy gazdaságilag megalapozott tranzitdíjat állapítson meg az Európába irányuló orosz földgáz esetében.

A Naftohaz vezérigazgatójának elmondása szerint Ukrajna azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy engedélyezzen Kijevnek a jelenleginél is több fordított gázszállítást. Ilyen formában jelenleg napi mintegy 16 millió köbméter földgázhoz jut Ukrajna, részben Magyarországon keresztül.

Kijev mesterségesen szítja a gázárvitát

Dmitrij Medvegyev mindeközben, úgy vélekedett mesterségesen szítja a gázvitát. Az orosz kormányfő ezt azt követően nyilatkozta, hogy a Moszkva közeli Gorkiban tárgyalt a Gazprom vezérigazgatójával és az energiaügyi miniszterrel. Ukrajna álláspontjának „zsarolás-szaga van” és elsősorban az ukrán gazdaságot sújtja – jelentette ki -, s abszurdnak és ésszerűtlennek nevezte a kijevi lépéseket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság konstruktív hozzáállásra ösztönözte Kijevet.

Dmitrij Medvegyev azt követően hívta megbeszélésre Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját és Alekszandr Novak energiaügyi minisztert, hogy közép-európai idő szerint 8 órakor lejárt határidőig orosz közlés szerint az ukrán Naftohaz nem utalta át a Gazprom számlájára a Moszkva által előírt majdnem 2 milliárd dollárt. Az orosz cég pedig közölte, hogy ezután Ukrajna csak annyi földgázt kap, amennyit előre kifizet. Arról is tájékozattak, hogy Ukrajna gázadóssága majdnem 4,5 milliárd dollárt tesz ki.

Az európai partnereknek szállítják a megrendelt gázt

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország a megrendelt gázmennyiséget továbbra is szállítja európai partnereinek, és azt a Naftohaz kötelessége eljuttatni az orosz-ukrán tranzitszerződés alapján a célállomásig. A Wintershall német energetikai cég oroszországi képviseleténél közölték, hogy nem számítanak nehézségekre az orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő szállításában. Azt is hozzátették, hogy nincs kockázata annak, ha nem jut el a gáz a megrendelőhöz, mivel nyáron csökken az igény az energiahordozó iránt. Később, a második félévben ugyanakkor megnőhet a kereslet és akkor megismétlődhet a 2009-es helyzet – vélekedtek a német cégnél.

Szergej Pravouszov, az orosz nemzeti energetikai intézet vezérigazgatója szerint Ukrajna egyelőre nem fogja megcsapolni a gáz tranzitvezetéket. Saját kitermelése és a földalatti tározókban felhalmozott tartaléka elegendő a nyári ellátásra. „Őszre azonban nehézségei támadhatnak a fogyasztók ellátásában, így lehetséges, hogy a Naftohaz akkor majd kivesz a tranzitszállításokból saját igényeinek kielégítésére” – nyilatkozta az orosz szakértő.