2024 április 19

Leállt a Becherovka-gyár

Vladimír Darebník, a társaság termelési igazgatója szerint a csehországi szeszárusítási tilalom után a Becherovka exportra termelt. „A kétnapos – csütörtök és péntek – leállást a cseh alkohol szlovákiai és lengyelországi behozatalának betiltása miatt rendeltük el. Most, miután a cseh alkohol kivitele tilos, értékeljük a helyzetet, és mérlegeljük a szükséges intézkedéseket. Azzal számolunk, hogy módosítani fogjuk termelési programunkat” – közölte Darebník a Novinky hírportállal. Ez például azt jelentené, hogy a „becherovka” egy ideig 20 százaléknál kevesebb alkoholt tartalmazna. A Becherovka Original receptje azonban érinthetetlen, ezért ennek az italnak más néven kellene piacra kerülnie.

A Becherovka alkalmazottait szabadságra küldték.

Hasonló lépést jelzett a Granette&Starorezná likőrgyár is, amely az egyik legnagyobb csehországi likőrgyár. „A korábbi termékek gyártása ideiglenesen szünetel. Új, hasonló likőröket dobunk piacra, de alacsonyabb alkoholtartalommal” – közölte Petr Maxa, a társaság szóvivője. Szerinte ha lesz megfelelő érdeklődés, az új termékek már a jövő héten a piacra kerülhetnek.

A több mint húsz emberéletet követelő metil-alkohol-mérgezéses esetek miatt az egy hete bevezetett tilalom hatalmas károkat okoz a cseh államnak és a kereskedőknek is. Az állam adóbevétel-kiesése napi 25 millió korona, míg a gyártók és a vendéglősök napi mintegy 200-220 millió koronát veszítenek.

A Hospodárské Noviny napilap szerint Csehországban máskor naponta átlagosan 155 ezer liter, a Mladá Fronta Dnes szerint pedig legalább 200 ezer liter tömény szesz fogy. A pénzügyminisztérium becslése szerint az alkohol tíz százaléka illegális forrásokból származik. A legális gyártók ezt az arányt 15-20 százalékra teszik.

A prohibíció csak az állam által ellenőrzött szeszfőzdékre nem vonatkozik. Ezek továbbra is üzemelhetnek, s aki gyümölcsöt hoz, annak kifőzik, ezt azonban csak saját fogyasztásra lehet használni, továbbadni, üzletelni vele tilos.

A statisztikák szerint a csehek a legnagyobb szeszfogyasztók közé tartoznak Európában. A múlt évben egy-egy cseh állampolgár több mint hét liter 40 százalékos tömény szeszt ivott meg. Az alkoholos italok gyártóinak és forgalmazóinak szövetsége szerint tavaly összesen mintegy 60 millió liter tömény alkoholt fogyasztott a tízmillió lakosú Csehország.