Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Le Pen a választók pénzéből kampányolna

Nem kapnak kölcsönt

A pártelnök az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban elmondta, hogy egyetlen francia vagy külföldi bank sem hajlandó kölcsönt adni a Nemzeti Frontnak, „miközben minden más politikai mozgalomnak ad hitelt”, ezért kér anyagi támogatást a választóktól.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

„Elindítok egy internetes oldalt l’Emprunt patriotique (Hazafias kölcsön) néven, hogy valamennyi választónkat arra kérjem, kölcsönözzön nekünk pénzt, a Nemzeti Frontnak, hogy finanszírozni tudjuk a nemzetgyűlési választásokat, mert ismételten, most, amikor beszélek, egyetlen bank sem hajlandó nekünk hitelt adni” – fogalmazott Marine Le Pen.

Az internetes oldalon az olvasható, hogy minden hitelező kap majd egy köszönő levelet a párttól, amelyet Marine Le Pen személyesen aláír, és egy névre szóló igazolást, amelyben a Nemzeti Front a háláját fejezi ki. Azok, akik 15 ezer eurónál nagyobb hitelt biztosítanak, egy külön eseményre is meghívást kapnak, amelyen jelen lesz Marine Le Pen is. Akik pedig 75 ezer eurónál magasabb összeget biztosítanak, személyesen is találkozhatnak a pártelnökkel egy gálavacsora keretében. A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 11-én és 18-án rendezik Franciaországban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Macron a franciák új elnöke

A centrista Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint.

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát.