2024 május 27

Egyre több autó koptatja a magyar utakat

Megdobja a mérleget az állami beszerzés

Az MGE szerint 2017-ben folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és ha váratlan körülmény nem jön közbe, az idén az új személyautók forgalomba állítása meghaladja a 100 ezret. Az egyesület szerint pozitívan hat a teljes piacra a napokban közzétett állami beszerzés mintegy 4500 autóra a következő három évben.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

A közleményben az MGE rámutat, folytatódik a magán vásárlók visszatérése, akik főleg a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket.

Megfordult a trend

Kishaszon gépjárművekből májusban 6,3 százalékkal kevesebbet, 1611-et helyeztek forgalomba, mint egy évvel ezelőtt. Az egyesület szerint a visszaesés a tavalyi magas bázissal magyarázható, és jelentős volt az időközben beszüntetett növekedési hitelprogram hatása. Nagyhaszon gépjárművekből 644 járművet, 48,7 százalékkal többet helyeztek forgalomba májusban az egy évvel korábbinál.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagyhaszon járműveknél a korábbi visszaesési trend megfordult, annak ellenére, hogy a kedvezőtlen időjárás késlelteti az átadásokat, illetve egyes nagy flotta tulajdonosok növelték a flottacserék idejét.

Cserére szorul a buszpark

Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, májusban 34 új autóbuszt helyeztek forgalomba, ugyanakkor éves szinten az egyesület növekedésre számít, mivel a buszpark nagyon elöregedett, és cserére szorul.

Motorkerékpárokból májusban 336-ot, 30,2 százalékkal többet helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban. A piac továbbra is igen gyenge, annak ellenére is, hogy májusban a százalékos növekedés szép számot mutat – írja közleményében az egyesület.

MGE közölte: folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt már érzékelhető elmozdulást jelentett a legális szervizek irányába, ahol megfigyelhető az ügyfélszám emelkedése.