2023 február 04

Lázár kizárja, hogy migránsokat küldjenek vissza hozzánk

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: Magyarországra különböző uniós tagállamokból mintegy 52 ezer embert akarnak visszatoloncolni, a legtöbbet Németországból. Magyarország viszont minden partnerének jelzi, hogy ezek a bevándorlók Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem is regisztráltak ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket – mondta.

Lázár János felvetette, hogyan lehetséges, hogy Törökországgal megegyezik az EU, azt biztonságos országnak tekinti, Görögországot viszont nem. Ez nem tartható álláspont – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy ha valaki itt regisztrál, és nem Görögországban, az nem azt jelenti, hogy itt lépett be az EU területére. A magyar hatóságok nyilatkoztatják az ide érkezőket, hogy hol léptek be az unió területére, így tényszerűen bizonyítható, hogy nem Magyarországon, senki nem lépett be itt az EU területére első helyen, ezért az ország visszautasítja a visszatoloncolásokat – fogalmazott.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A miniszter kiemelte, hogy méltánytalan azzal vádolni az országot, hogy nem segít, ugyanis már idén 300 politikai menekültet befogadott, olyanokat, akikről bebizonyosodott az állam eljárása alapján, hogy politikai menekültek. Akik a magyar határhoz jönnek, azoknak kevesebb, mint tíz százaléka vallja magát Szíriából érkezőnek – jegyezte meg.

A megtámadott népszavazás

Lázár János kitért rá, hogy a kormány értesült arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) előtt a kormány népszavazási kezdeményezését megtámadta egy magánszemély, de ez “nem újdonság”. Tizenöt napos határidő volt Ab-hez fordulni a referendum ügyében, és most az Ab-nek harminc napja van a döntésre, így szeptemberben kerülhet sor arra a népszavazásra, amely az elmúlt 25 év legfontosabb döntéséről szól – jegyezte meg.

Magyarországon a bevándorlással kapcsolatban alapvetően két álláspont van, a kormány és a Fidesz szerint nem szükséges a bevándorlás, de ha mégis, az csak ellenőrzött és szabályozott keretek között történhet, a baloldal álláspontja szerint viszont Európának kell a bevándorlás, szabadon be kell engedni és az országok között szétosztani a bevándorlókat – magyarázta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Közölte, hogy Magyarország tiszteletben tartja bizonyos országok nehézségeit, de ha Magyarországnak szüksége lenne munkaerőre, azt úgy oldaná meg, hogy a fiatalokat támogatná minél több gyermek vállalásában, és ezt javasolja Európának is. Ha ez a megoldás nem lenne elég Magyarországnak, a régi magyar területekről lehetne behívni munkavállalókat – fűzte hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy egy önkormányzat hozhat olyan döntést, hogy a közigazgatási területén ne lehessen befogadó állomás, de nincs joga és lehetősége befogadó adóállomásokat létesítenie az állam engedélye nélkül, hiszen azt, hogy Magyarországon ki tartózkodhat, az állam határozza meg.

Már megint Amerika

Lázár János számos kérdést kapott a Soros György magyar származású amerikai üzletemberrel kapcsolatos kormányzati megszólalások miatt. Válaszaiban felidézte Bill Clinton volt amerikai elnök Magyarországot bíráló megjegyzését, amely szerinte arra ad “kiváló alkalmat”, hogy “Soros György magyarországi vagy közép-európai szerepében teljesen világosan lásson mindenki”.

Hangsúlyozta, Magyarország érdekelt a jó magyar-amerikai szövetségesi viszonyban, “de nem mi próbáltuk Amerika bokáját harapdálni (…), hanem egy jelentős amerikai személyiség, Clinton elnök próbálta Magyarországot orrba vágni”, amit nem lehet szó nélkül hagyni.

Soros Györgyről a miniszter azt mondta, hogy az üzletember Magyarországot olyan országként jelölte meg, amely útjában áll az Európát szerinte megsegítő bevándorlásnak. Soros György úgy határozta meg magát mint Orbán Viktor kormányának direkt ellenzéke – tette hozzá.

Ha kell, visszafizetik a Soros-ösztöndíjakat

A sajtótájékoztatón megkérdezték Kovács Zoltán kormányszóvivőt arról, hogy korábban Soros-ösztöndíjat kapott. Erre úgy reagált, hogy egyetlen olyan tanulmányi ösztöndíjat sem kapott, amelyhez záradékként odaírták volna, hogyan kell politikailag gondolkodnia. Szerinte a korábbi civil életének semmi köze ahhoz, hogy 2010 óta milyen politikai tevékenységet végez.

Lázár János a témában azt mondta, hogy megkérdezte az ügyben Orbán Viktor miniszterelnököt, aki maga is Soros-ösztöndíjjal tanult. A kormányfő azt felelte neki – idézte a válaszát -, hogy ha ez probléma, és Soros Györgynek kell a pénz, akkor minden érintett fideszes politikus, illetve kormányzati szereplő visszafizeti az ösztöndíjat.