2024 április 18

Lázadnak a magyar vezetés ellen az INA-ban?

A hétfő késő esti híradóban egy neve elhallgatását kérő magas rangú INA-forrásra hivatkozva mondta el a riporter, hogy „a jelenlegi rendszer szerint a horvát kőolajtársaságot Áldott Zoltánon, az igazgatóság magyar elnökén keresztül Budapest irányítja”. Az INA igazgatóságának horvát tagjait leginkább az az „abszurd helyzet zavarja, hogy az igazgatóság háromhetente egyszer ülésezik” – hangzott el a híradásban.

A HRT hétfőn késő este közzétette honlapján az INA igazgatósága három horvát tagjának a rendkívüli ülés összehívására vonatkozó követelését is. A szeptember hetedikei keltezésű 10 oldalas dokumentumban részletesen felsorolják kifogásaikat és azok indoklását. A horvát televízió tudósítója a híradásban sokkoló részletként emelte ki a dokumentumból azt, hogy az INA 3 milliárd dollár értékű teljes kőolajbeszerzése felett egyetlen ügyvezető igazgató rendelkezik, továbbá azt, hogy „minden beruházáshoz Budapest áldására van szükség”.

A horvát igazgatósági tagokat zavarják az igazgatóságon belüli viszonyok is: habár az INA igazgatóságának három magyar és három horvát tagja van, Áldott Zoltán elnöki szavazata a döntő, így a magyarok gyakran leszavazzák a horvátokat. Ez történt akkor is, amikor a vállalat legérzékenyebb részeinek vezetőit kellett kiválasztani – hangzott el a HRT tudósításában – hozzátéve, hogy mindez tükröződik az INA első félévi rossz eredményében: 2012 első hat hónapjában a kőolajszármazékok eladása 16, a kőolaj-feldolgozás pedig 14 százalékkal esett vissza a HRT szerint. A híradóban megszólaló Marijan Hanzekovic horvát ügyvéd szerint az INA jelenlegi igazgatási modellje nem felel meg a horvát törvényeknek, mert megfosztja a horvát igazgatósági tagokat jogköreiktől, miközben felelősségük továbbra is fennáll.

Az INA és a Mol közötti viszonyt beárnyékolja az Ivo Sanader, volt horvát miniszterelnök ellen folyó per, melynek kapcsán Hernádi Zsoltot, a Mol-elnökvezérigazgatóját azzal vádolták meg, hogy 10 millió euróval vesztegette meg a miniszterelnököt, azért, hogy a Mol irányító helyzetbe kerüljön az INA-ban. Ezért a megoldás kulcsa a Sanader ügyben meghozandó ítélet lesz, amely hamarosan várható – állapítja meg a Vecernji list horvát napilap keddi számában.