2023 március 29

Lassul a kínai sárkány

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 6,5 százalékkal növekedett áprilisban, míg az állótőkeberuházások 8,9 százalékkal bővültek az év első négy hónapjában. Elemzők arra számítottak, hogy az ipari termelés 7,1 százalékkal nőtt a márciusi 7,6 százalék után, a beruházások pedig 9,1 százalékkal emelkedtek az első három havi 9,2 százalék után.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A magánberuházások növekedési üteme a január-márciusi időszakban mért 7,7 százalékról 6,9 százalékra lassult áprilisi végére, ami azt sugallja, hogy a kis- és középvállalkozások továbbra is nehezen jutnak a finanszírozáshoz szükséges forrásokhoz.

Vártnál gyengébb

A vártnál gyengébb tényadatok – a feldolgozóipar gyenge teljesítményével és az ipari termelői árak növekedésének lassulásával párosulva – erősítik azon elemzői véleményeket, hogy Kína gazdasági növekedése stabil maradt, de a növekedés üteme elkezdett mérséklődni.

Ugyanakkor a várakozásoknál kissé kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. A kiskereskedelmi eladások volumene éves összevetésben 10,7 százalékkal növekedett, míg elemzők 10,6 százalékot vártak. Az év első négy hónapjában 10,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg az első három hónapban 10,0 százalékot tett ki a bővülés üteme.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A kínai kormányzat célja az, hogy idén a beruházások 9 százalék, a kiskereskedelmi forgalom pedig 10 százalék körüli mértékben bővüljön. Az idei első negyedévben 6,9 százalékkal gyarapodott Kína hazai összterméke (GDP), ami 2015 óta a legerősebb ütem.

6,5 százalékkal számolnak

A kínai gazdaság tavaly 6,7 százalékkal – több mint negyedszázada a legkisebb ütemben – nőtt, de azt is csak úgy tudták elérni, hogy a banki hitelezés rekordmértékben bővült, a költségvetésből pedig milliárdokat öntöttek befektetésekbe.

A kínai vezetők az idei évre várható GDP-bővülés mértékét márciusban a korábban megadott 6,5-7 százalékos sáv alsó küszöbére, 6,5 százalékra mérsékelték, ami nagyobb mozgásteret nyújt a döntéshozóknak a fájdalmas reformok végrehajtásához és a pénzügyi kockázatok féken tartásához.