2024 április 18

Lassan véget ér az analóg műsorszórás

Hozzátette, az ingyenes földfelszíni digitális adás, a MinDig TV felhasználóinak a száma a jövő év elejére várhatóan 150 ezerrel nő, és megközelíti majd a félmilliót.

Tóth András kommunikációs vezető elmondta, a digitális átállásra mintegy 25 milliárd forintot fordítanak öt-hat év alatt, a folyamat 2008-ban kezdődött.

A MinDig TV gyakorlatilag országos lefedettségű, hasonlóan a megszűnő analóg adáshoz, viszont nem 3, hanem 7 csatornát tartalmaz. Az ország egyes részein viszont csak tetőantennával lehet venni, de folyamatosan nő a szobaantennával is fogható területek aránya.

Ezzel szemben a fizetős, MinDig TV Extra lefedettsége csak közel 90 százalékos, jelenleg. Az AH folyamatosan növeli az előfizetők számát, amely jelenleg 75 ezer, de az év végére elérheti a 100 ezret.

Az analóg adók lekapcsolásával felszabaduló frekvenciák egyéb szolgáltatásokra használhatók fel.

A tájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg a digitális vételhez szükséges legolcsóbb dekóder 8 ezer forint, míg a fizetős vételre is alkalmas 12-13 ezer forintba kerül. Karácsonyra akciók várhatók.

A digitális rádiózás viszont csak akkor terjed el, ha a készülékek ára a mai több tízezer forintról drasztikusan csökken. A digitális rádió adásra nincs kötelező átállási határidő.