2023 március 22

Lakásvásárlás: 40 millió a lélektani határ

Tíz emberből négy 25 millió forint alatt keres

A 2-3 szobás lakások átlagos méretűnek mondhatók, sőt, a 3 szobásak egy nagyvárosban már a nagyobbacskák közé tartoznak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Az Otthontérkép.hu keresőinek 8 százaléka szeretné ezeket az otthonokat 12 millió forint alatt megvásárolni, míg 30 százalékuk maximum 25 millió forintot fizetne ki egy ekkora lakásért. Ennél valamivel többen (35 százalék) gondolkodnak az eggyel magasabb, 25-40 milliós kategóriában, a keresők több mint negyede (27 százalék) 80 millió forintnál többet, akár 120 millió forintot is kifizetne egy új családi fészekért.

A 2-3 szobás lakások árát természetesen elhelyezkedésük is befolyásolja. A 12 millió forint alatti otthonokat jellemzően vidéken keresik, hiszen Budapesten ekkora méretű ingatlant elvétve találni csak ezen az áron. A városokban leginkább a 12-25 millió forint közötti lakások népszerűek, a települések e típusán a leendő vásárlók csupán 34 százaléka hajlandó ennél többet kifizetni egy otthonért.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Budapesten a jóval nagyobb vásárlóerőhöz igazodnak az árak. Nem meglepő, hogy az itt keresők, 38 százaléka szeretne 25-40 millió forint között vásárolni, 35 százalék pedig 40 millió forintnál többet is kifizetne egy 2-3 szobás lakásért. Érdekesség, hogy a kisvárosokban és a falvakban ugyan javarészt a kedvezőbb árú ingatlanokat keresik, mégis az új otthonra vágyók csaknem ötöde 40 és 80 millió forint között nézelődik” – fejtette ki Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Mit tehet a család, ha 15 millió forint hitel vár rá?

A két-három szobás lakásokra nagyon sok, családalapítás előtt álló fiatal is lecsapna. Számukra nemcsak a CSOK lehet érdekes, hanem a lakástakarékpénztár is, mert a kettőt felhasználva maximalizálhatják az állami támogatást. Hitelfelvétel esetén két út áll a vásárlók előtt, az olcsóbb, de gyorsan változó kamatozású és a drágább, de kiszámíthatóbb hitelvariáció.

A Bankmonitor számításai szerint egy 30 millió forintos új építésű ingatlan esetén például, ha a család jogosult a legmagasabb, 10+10 millió forintos támogatásra, és rendelkezik mondjuk 5 millió forint önrésszel, akkor a fennmaradó 15 millió forintot a következő konstrukciókkal törlesztheti:

Ez esetben lakástakarék nélkül az „olcsó” hitel és a „kiszámítható” hitel kezdőrészlete között csaknem 25 ezer forint a különbség. A Bankmonitor.hu kalkulációi szerint azonban érdemes figyelembe venni azt az előrejelzést, miszerint a kamatok emelkedni fognak, így az „olcsónak” tűnő hitelek könnyen a visszájukra fordulhatnak, míg a „kiszámítható” konstrukció 10 évig nem változik.

Amennyiben azonban a lakástakarék is belép a képbe, háromszor öt éves ciklussal akár 20 év helyett 15 alatt is letörleszthető a felvett hitel, miközben a banknak milliókkal fizetnek vissza kevesebbet, ráadásul a harmadik előtakarékossági körben marad is a lakástakarék számlán 400 ezer és 1 millió forint közötti összeg, amit szabadon elkölthető lakáscélra.