Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Kulcsszereplő lehet a Brexit-tárgyalásokban az új uniós biztos

Kinget Cameron javasolta

A tájékoztatás szerint az új portfólió magában foglalja egyebek mellett a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásának, valamint az információmegosztás javításának a feladatát.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Kinget David Cameron előző brit miniszterelnök javasolta biztosnak a visszalépett Jonathan Hill helyére, aki annak hatására jelentette be lemondását, hogy június 23-án a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság uniós tagságáról kiírt népszavazáson.

Még tag Nagy-Britannia

A kiválási folyamat lezárultáig az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével, a brit kormánynak ezért jogában állt új tagot jelölnie a huszonnyolc tagú bizottságba.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Julian King a jelölést megelőzőn hazája párizsi nagykövete volt, korábban viszont Peter Mandelson és Catherine Ashton korábbi brit EU-biztosok kabinetfőnökeként és az Európai Unióhoz delegált brit állandó képviseleten is dolgozott.

Jelentős szerepet kaphat

Jean-Claude Juncker javaslatát követően az Európai Parlament várhatóan az ősz elején hallgatja meg az új brit jelöltet, akinek azonban az Európai Unió másik 27 tagállamának jóváhagyását is meg kell kapnia ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját.

Miközben az uniós biztosok hivatalosan az Európai Bizottságot és az unió érdekeit képviselik, a tagállamok gyakran kulcsfontosságú kapcsolattartókként tartják őket számon, akik bizonyos mértékben a bizottsági vitákon is támogathatják hazájuk kormányának az álláspontját. Így King jelentős szereplővé válhat az Egyesült Királyságnak az EU-val folytatott kiválási tárgyalásai során.