2024 április 22

Közel hároméves mélypontra gyengült a dollár

Az már bizonyos, hogy Raphael Warnock győzött, de 0,4 százalékponttal vezet a másik demokrata párti szenátorjelölt is, Jon Ossoff 98 százalékos feldolgozottság mellett. Ha mindketten győznek, a szenátus is demokrata ellenőrzés alá kerül. Elemzők általános véleménye szerint egy demokrata párti ellenőrzés alatt álló szenátus kedvező lenne a globális gazdasági növekedésre és ebből adódóan a legkockázatosabb eszközökre nézve, a kötvényekre és a dollárra viszont negatív hatással járna, mivel az amerikai költségvetési és kereskedelmi hiány tovább emelkedhet.

Ahogy a piacok a demokrata győzelmet árazták be, a hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 2018 márciusa óta a legalacsonyabb szintre esett. Szerda délután fél három körül 89,36 ponton, 0,13 százalékos mínuszban állt az index, de napi mélypontján 89,20 ponton is járt. A svájci frankkal szemben hatéves mélypontra süllyedt a dollár árfolyama, amikor 0,8757 frankon forgott.

Délután három óra körül a dollárt 0,8777 frankon jegyezték, az előző napi záráshoz képest 0,07 százalékos mínuszban állt. Az euró 1,2323 dolláron, 0,24 százalékos pluszban forgott, de napi csúcsán 1,2349 dolláron is járt, áttörve egy jelentős ellenállást, az 1,2335-ös szintet. A kockázatosabb devizák ugyancsak erősödtek az amerikai dollárral szemben, így az új-zélandi és az ausztrál dollár árfolyama is több mint kétéves csúcsra kúszott fel.