2024 április 18

Korrupció és helytelen nemi kapcsolat – bíróság előtt a kommunista politikus

Az egykor nagyhatalmú vezetőt a pártból, annak Központi Bizottságából és döntéshozó szervéből, a Központi Bizottság Politikai Bizottságából is kizárták – döntött pénteken a PB. A testület arról is határozott, hogy Po ügyét átadják az igazságszolgáltatásnak – a volt pártvezér korrupció, kenőpénzek elfogadása, fegyelemsértés, hivatali hatalommal való visszaélés és több nővel folytatott „helytelen” nemi kapcsolat miatt állhat bíróság elé. „Po tettei súlyos következményekkel jártak, nemcsak a párt, de az egész ország hírnevét rombolták” – írja a Hszinhua.

A volt pártvezér bűnei nem Csungkingban kezdődtek, azok egészen talieni (Dalian) és liaoningi (Liaoning) hivatalnokságáig, valamint kereskedelmi miniszteri tevékenységéig vezethetők vissza – idézi a KB PB közleményét a Hszinhua. Az újmaoista irányvonalat képviselő, 63 éves politikust egészen az idei év elejéig Kína legfelsőbb vezetésébe tartották esélyesnek, bukása éppen ezért óriási presztízsveszteség is a kommunista párt számára. Po botránya február végén kezdődött, amikor városának egykori rendőrkapitánya, Vang Li-csün (Wang Lijun) a csengtui (Chengdu) amerikai konzulátusra menekült, hogy – mint utóbb kiderült – ott Po hitvesét gyilkossággal gyanúsítsa.

Az ügy kipattanása után Pot leváltották, s feleségével, Ku Kaj-lajjal (Gu Kailai), valamint Vanggal együtt őrizetbe vették. Ku augusztus végén a bíróság előtt ismerte be: egy üzleti vita miatt tavaly novemberben megmérgezte Neil Heywood brit üzletembert, ezért felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. Vangot a hét elején szintén bűnösnek találta a bíróság: a brit üzletember meggyilkolásának eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért, kenőpénz elfogadásáért és disszidálási kísérletért ő tizenöt év börtönt kapott.