2023 november 29

Környezetkímélőbbek lesznek a légkondik

Jól kell megválasztani a klímaberendezést

A Föld napja kezdeményezés azzal a céllal indult útjára 1970-ben az Egyesült Államokból, hogy társadalmi összefogást hirdetve arra buzdítsa az embereket, hogy tegyenek az ipari szennyezés, az üvegházhatás, az ózonlyuk növekedése, a vizek szennyezettsége és a globális felmelegedés ellen.

Ez utóbbi hatását a saját bőrünkön is érezhetjük, hiszen évről-évre egyre forróbbak a nyarak, és egyre nehezebb klímaberendezés nélkül átvészelni a kánikulai időszakokat. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mivel hűtjük otthonunkat!

A rendelet

A klímaberendezésekre vonatkozóan az EU az úgynevezett F-gáz rendeletében külön szabályozza az ezekben használt hűtőközegek kérdését. A rendelet kötelezően előírja az eddig alkalmazott fluor tartalmú üvegházhatású gázok helyett más, környezetbarát közeg használatát.

Bár az átállásra 2030-ig van lehetőség, a Panasonic úgy döntött, hogy már most a tettek mezejére lép. Az üvegházhatás és az ózonlyuk növekedése rendkívül égető probléma, a vállalat pedig élen jár a zöldebb működést célzó fejlesztések és innovációk terén. Ennek jegyében alkották meg a környezetbarát R32-es hűtőközeget.

 

„Célkitűzésünk szerint 2018-ra az iparág legzöldebb gyártójává szeretnénk válni.Ezért úgy döntöttünk, hogy az innováció iránti elkötelezettségünket nem dátumokhoz igazítjuk, hanem már most elindulunk a zöldebb jövő felé. Ennek szellemében mutattuk be légkondicionáló berendezéseink új nemzedékét, amelyben már az innovatív és környezetbarát R32-es hűtőközeget alkalmazzuk” – mondta Kozák Tamás, a közép-kelet európai fűtés és hűtés üzletág vezetője.

 Mérsékelni szeretnék a szennyezést

A légkondicionáló berendezések piacának bővülését figyelembe véve a fenti szabályzás egy fontos mérföldkő lehet a 2020-ra tett vállalások megvalósítása érdekében. Az Európai Unió azt vállalta, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20 százalékkal csökkenti, a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékkal növeli, illetve az energiahatékonyságot ugyanilyen mértékben javítja 2020-ig.

Az EUROSTAT legutóbbi adatai szerint 2014-ben a megújuló energia az energiafogyasztás 14 százalékát fedezte, szemben az adatok rögzítésének kezdő évében, 2004-ben feljegyzett 8,5 százalékkal.

A Panasonic új termékéről

Az R32 hűtőközeg egyszerűen feltölthető, környezetbarát és energiatakarékos. Az új anyag 100 százalékos tisztaságú, így újrahasznosítása és újrafelhasználása egyszerűbben megoldható. Az új megoldás az ózonréteg vastagságát nem befolyásolja és az eddig használt gázokhoz képest 75 százalékkal kisebb hatással van a globális felmelegedésre.

A gazdaságos működést mutatja az a tény, hogy az R32-ből 30 százalékkal kevesebb szükséges, mint a hagyományos anyagokból, illetve az, hogy szélsőséges időjárási körülmények között kevesebb energiát fogyaszt, mint az eddig használatos közegek.