2024 április 18

Kormányátalakításra készül a miniszterelnök

Az újraválasztott Noda 818 szavazatot szerzett meg a 1231-ből a kormányzó Japán Demokrata Pártban (DPJ) tartott választáson. A kormányfőnek három vetélytársa volt a voksoláson, de mivel pártbeli bírálóinak legtöbbje a nyáron elhagyta a demokratákat és Ozava Icsiró vezetésével új politikai formációt alapított, Noda a várakozásoknak megfelelően sima győzelmet aratott. Japánban a kormánypárt mindenkori elnöke egyúttal a miniszterelnök.

Noda a győzelmét követő sajtótájékoztatóján közölte: pozíciója megerősítése céljából a közeljövőben átalakíthatja kormányát. Egyúttal a japán gazdaság talpra állítását ígérte. Noda egy éve vette át a kormányfői tisztséget. A korábban a pénzügyi tárcát vezető politikus a szigetország hatodik miniszterelnöke az utóbbi hat évben, egyúttal a három éve hatalomra jutott DPJ harmadik kormányfője. Pártbéli győzelme ellenére Noda és kormánya népszerűsége is igen alacsony: friss közvélemény-kutatási adatok szerint mindössze a japánok 30 százaléka elégedett a nemrég sokat bírált áfaemelést bevezető kabinet munkájával.

Nodával szembeni elégedetlenségük miatt az elmúlt évben 70 képviselője hagyta el a kormánypártot, s csatlakozott Ozavához vagy más ellenzéki erőkhöz. Pénteken a kormányfő ellenlábasai újabb kilépéseket helyeztek kilátásba. A pártnak jelenleg 247 képviselője van a parlament 480 fős alsóházában, így további kilépések esetén könnyen elveszítheti többségét. A felsőházban már több mint két éve kisebbségben van a DPJ, ami miatt azóta több fontos törvényt – köztük a költségvetés végrehajtásáról rendelkező jogszabályokat – csak nagy nehézségek árán tudott elfogadtatni.

Az ellenzék hosszú ideje követeli, hogy Noda oszlassa fel a parlament alsóházát és írjon ki előre hozott választásokat, a kormányfő azonban elutasítja ezt, már csak azért is, mert a DPJ felmérések szerint hatalmas vereséget szenvedne. A belpolitikai vita miatt a felsőház mindeddig nem hagyta jóvá a kormányt államkötvény-kibocsátásra felhatalmazó törvényt, pedig a kabinet az idei büdzsé 42 százalékát ilyen módon kívánja fedezni.

Japánban legkésőbb egy év múlva kell parlamenti választásokat tartani. A legnépszerűbb politikai erő, az ellenzéki Liberális Demokrata Párt a jövő héten tart elnökválasztást.