2024 február 29

Konzervatív segítséggel fúrnák meg a Brexitet

Keresik a lázadókat

A brit lap csütörtökön azt írta, Jeremy Corbyn támogatja, hogy az Egyesült Királyság maradjon az egységes belső piacon „egy átmeneti időszakra”, és a Munkáspárt nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a szigetország a Brexit után is részese legyen az Európai Unió belső piacának.

A Konzervatív Párt elvesztette többségét a júniusi előrehozott választásokon, és csak a legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) támogatásával van többsége.

Amennyiben azonban a londoni törvényhozás alsóházában helyet foglaló összes ellenzéki párt összefog, csak hét képviselőre van szükség a kormánytöbbség legyőzéséhez. Azok a tory képviselők viszont, akik netán támogatnának egy munkáspárti kezdeményezést, óriási nyomás alá kerülnének pártjuk részéről annak veszélye miatt, hogy megbukhat a kormány.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Szivárog a bizalom

A YouGov közményemény-kutató által a The Times megrendelésére készített friss felmérés szerint csökkent a kormányba vetetet bizalom Nagy-Britanniában. Egy hónap alatt 51-ről 55 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a kabinet nem kezeli megfelelően a kilépési folyamatot, és csak 25 százalék gondolja ennek ellenkezőjét.

A Munkáspárt támogatottsága 44 százalékon áll a konzervatívok 41 százalékos és a Liberális Demokraták hétszázalékos támogatottsága mellett. Kilenc százalék másra szavazna.

A The Times emlékeztetett arra, hogy alig tíz napja Jeremy Corbyn még azt mondta a BBC-nek, pártja nem támogatja, hogy az Egyesült Királyság az egységes belső piac részese maradjon. Azóta viszont a munkáspárti árnyékkormány két tagja, Sir Keir Starmer Brexit-ügyi miniszterjelölt és John McDonnell pénzügyminiszter-jelölt is ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg, és hangoztatták: meg kell őrizni a belső piaci tagság előnyeit.