2024 július 21

Lendületet vett az amerikai gazdaság

Pozitív meglepetés

A londoni székhelyű kutatóintézet közölte, hogy az amerikai szolgáltatási ágazat júliusi beszerzésimenedzser-indexe 54,7 pontra emelkedett a júniusi 54,2 pontról, ami a januárban elért 55,6 pont után a legjobb eredmény, hathavi csúcs. Elemzők előzetesen 54,2 pontos júliusi adatra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 54,6 pontra emelkedett a júniusi 53,9 pontról. Elemzők előzetesen 54,2 pontos júliusi mutatóra számítottak. Az index értéke legutóbb januárban volt magasabb.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Gyorsuló növekedés

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza szerint az előzetesnél kedvezőbb végleges BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság növekedése gyorsult a harmadik negyedév kezdetén.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások területén június után júliusban is emelkedett a kibocsátás, a rendelésállomány, nőtt a foglalkoztatottság. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy az amerikai gazdaság éves összevetésben 2 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedévben mért 1,4 százalék után, a harmadik negyedévben pedig még gyorsabb ütemben nőhet az Egyesült Államok gazdasága.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Lassulásról is beszámoltak

Erősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben lassult a feldolgozóiparon kívüli – főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő – szektor teljesítménye júliusban az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management/ISM) csütörtökön közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,9 pontra esett a júniusi 57,4 pontról. Legutóbb tavaly augusztusban volt ennél alacsonyabb a BMI értéke. Elemzők enyhe csökkenésre, 57,0 pontra számítottak júliusra.

A nem feldolgozóipari szektor már a 91. egymást követő hónapban növekedett júniusban. Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 4,9 ponttal, 55,9 pontra, az új megrendelések mutatója 5,4 ponttal, 55,1 pontra, a foglalkoztatottság pedig 2,2 ponttal 53,6 pontra csökkent, míg az árindex 3,6 ponttal, 55,7 pontra emelkedett.

Bár a növekedés üteme váratlan mértékben lassult, a válaszadók többsége továbbra is kedvezően nyilatkozott az üzleti feltételekről és a gazdaság egészének irányáról is.

Felfutottak a megrendelések

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az amerikai gyáripari megrendelések júniusban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a júniusi rendelésállomány havi szinten 3,0 százalékkal emelkedett az előző havi 0,3 százalékos visszaesés után. Elemzők átlagosan 2,9 százalékos júniusi emelkedést vártak a gyáripari rendelésekben.

A júniusi adat a legnagyobb mértékű bővülést jelentette tavaly október óta, amikor 3,4 százalékkal emelkedtek a gyáripari megrendelések az Egyesült Államokban.