Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Kissé csökkent a Springer nyeresége

Elemzők csak 157 millió euróra számítottak.

A német médiakonszern szerdán közzétett jelentése szerint az országos lapok kiadásából származó bevétel közel 12 százalékkal esett, de az internetes kiadványok és termékek piaca fellendült, így a konszern árbevétele csak 0,9 százalékkal csökkent, 823,7 millió euró volt. A digitális média már az árbevétel 40 százalékát adja.

A Springer egyre inkább az internetes üzletágra koncentrál, és júliusban 920 millió euróért olyan nagy múltú lapokat adott el a Funke, korábbi nevén WAZ Mediengruppe csoportnak mint a Berliner Morgenpost, a Hamburger Abendblatt és a Hörzu, ami felzúdulást váltott ki újságírói körökben.

A német újságírók szövetsége (DJV) tiltakozott a lapok eladása ellen. Közleményükben hangsúlyozták: az ügylet révén az Axel Springer „az egyik legjobb hírű európai lapkiadóból vegyes profilú konszernné változik”, és veszélybe kerülhet az újságírók állása. A „WAZ-konszern hírhedt a minőségi újságírás kárára végrehajtott kemény megszorításokról”, a Springer-lapok átvétele pedig tovább növeli az adósságállományát – tették hozzá.

Az Axel Springer és a Funke Mediengruppe a magyarországi nyomtatott sajtó jelentős szereplője. Az Axel Springer magyarországi portfóliójában megyei lapok, a Világgazdaság című napilap, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lap, rejtvény- és műsorújság szerepel. A Funke Mediengruppe-hez tartozik a Pannon Lapok Társasága, és a német cég többségi tulajdonrésszel rendelkezik a HVG-ben.