Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Kínaiak csapnak le a francia bizniszre

Az integrált turisztikai szolgáltatásokat nyújtó Fram kedden kiadott közleményében emlékeztetett, hogy a Karavel-Promovacances nevű francia utazásszervező is ajánlatot tett, de csak egy csődeljárás után venné meg a céget. A HNA-csoport a Selectour Afat nevű francia utazási irodával társulva vásárolná fel a Framot. Úgy tudni, hogy 40 millió eurót ajánlottak, ennek az összegnek a 90 százalékát a kínai, 10-et pedig a francia cég állná.

Az 1949-ben alapított, mintegy 50 utazási irodát működtető Fram az egyik legnagyobb belföldi utazásszervező. Különösen erős volt a Földközi-tenger térségének országaiban, de a 2011-ben kirobbant arab tavasz visszavetette forgalmát és azóta sem tudta ennek hatását kiheverni. A HNA-csoport tavaly több mint 25 milliárd dolláros bevételt ért el. A turizmusban például már bevásárolta magát az Aigle Azur francia légitársaságba és az NH Hoteles spanyol szállodaláncba.

A kínai Fosun-csoport februárban szerezte meg a Club Med többségi tulajdonát, majd egy hónappal később öt százalékos részesedést vásárolt a brit Thomas Cook utazási irodában. Kuo Kuang-csang, a Fosun elnöke szorosabbra kívánja vonni az együttműködést a Club Med és a Thomas Cook között.