2024 július 21

Kikerült a protekcionizmus az IMF célkeresztjéből

Az egyensúlyhiányt csökkentenék

AZ IMF politikai-stratégiai tanácsadó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) plenáris ülésén megismételte a pénzváltási árfolyamokra vonatkozó múltbeli ígéreteit is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

„Tartózkodunk a versenyre késztető leértékelésektől, és nem használjuk fel valutaárfolyamainkat versenycélokra” – áll az IMFC által kiadott közleményben. „A megfelelő politikák folytatásával továbbra is együtt fogunk dolgozni a túlzott globális egyensúlyhiány csökkentése érdekében. Együttműködünk annak érdekében, hogy erősödjék a kereskedelem súlya a gazdaságainkban” – olvasható a közleményben.

„Relatív fogalom”

Az IMF tanácsadó testületét vezető Agustín Carstens, a mexikói jegybank kormányzója szerint a protekcionizmus „relatív fogalom” és „kétértelmű”. Arra a kérdésre, hogy az IMF-re nehezedett-e amerikai nyomás, Carstens sajtótájékoztatóján nem válaszolt. „Nincs olyan ország, amely ne rendelkezne a kereskedelme védelméről” – jelentette ki Carstens. „Ahelyett, hogy hosszasan tárgyaltuk volna, mit jelent ez a fogalom, sikerült kedvezőbb, konstruktívabb keretek közé helyeznünk.”

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Carstens, aki a héten részt vett az IMF és a Világbank tavaszi washingtoni közgyűlésén, kijelentette: a 189 tagállam között megvan a konszenzus a kereskedelem jótékony hatásait illetően, és minden állam egyetértett abban, hogy szükség van szabad és igazságos kereskedelemre.

Finomodott a hozzáállásuk

Tavaly októberben az IMFC még kifejezetten úgy foglalt állást, hogy a protekcionizmus veszélyezteti a világgazdasági növekedést. Március közepén a húsz legfejlettebb ipari ország (G20) Baden-Badenben tartott tanácskozásán a vámkorlátok bevezetésével fenyegetőző és a szabadkereskedelmet ostorozó Trump-kormányzat kemény tárgyalások árán elérte, hogy a záróközleményben semmilyen utalás sem történt a protekcionizmusra.

Az IMFC közleménye rámutat arra, hogy míg a világgazdaságban a talpra állás a jellemző, a növekedés még mindig „szerény”, és figyelmeztetett a fokozott gazdasági és politikai bizonytalansági tényezőkre.