2024 július 19

Kiemelt beruházás lett a gumigyár

A kormány a kiemelt jelentőségű ügyek koordinációjára a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelöli ki, a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Gumigyár épül

Az indiai Apollo Tyres Magyarországon valósítja meg első európai zöldmezős beruházását: mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel Gyöngyöshalász közelében épül fel az Apollo gumigyár, amely 975 új munkahelyet teremt.

Az Apollo Tyres jelenleg négy gyártóüzemet működtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. Ezek teljes kapacitása meghaladja a napi 1700 tonnát. Legutóbbi pénzügyi évében a cég 1,64 milliárd euró forgalmat ért el, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztatott.

A rendelet szerint a beruházással összefüggésben építésügyi hatósági ügyekben nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, építésügyi hatósági ügyekben nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki a beruházást bejelentő szeptember 17.-ei sajtótájékoztatón még Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt – kiemelte: Magyarország újraiparosításának fontos állomása az Apollo Tyres magyarországi beruházása. Az Apollo magyarországi gyárában a tervek szerint naponta 16 ezer személyautóhoz, és 3000 haszongépjárműhöz gyártanak majd abroncsokat. A 146 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 16 milliárd forintnyi közvetlen készpénztámogatást nyújt, amelyet az Európai Bizottság is engedélyezett – tette hozzá.

Az Apollo közleménye szerint a cég magyarországi vállalata hamarosan megindítja az építkezéshez szükséges engedélyezési eljárást, és megkezdi a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését is. A gyár alapkőletétele várhatóan 2015 tavaszán lesz, az első kész abroncs pedig 2017 elején gördülhet le a gyártósorokról.