2023 március 21

Kiderült ki kap az adónkból

Az idén több mint kétmillió magánszemély döntött személyi jövedelemadója 1 százalékának sorsáról, a felajánlások összege megközelíti a 12,5 milliárd forintot. A NAV honlapján elérhető táblázat pontosan – név szerinti bontásban – megmutatja, hogy az egyes civil és egyházi kedvezményezettek hány magánszemély bizalmát nyerték el, és hogyan osztoznak a felajánlott összegen.

A kimutatásban azoknak a kedvezményezetteknek a tételes adatai szerepelnek a 2012. szeptember 13-i állapot szerint, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg 2011. adóévi szja 1 százalékos rendelkező nyilatkozataikban, és a felajánlásokból legalább 100 forintot össze tudtak gyűjteni.

A NAV új szolgáltatásának köszönhetően mindenkinek lehetősége van arra, hogy megnézze, kedvenc civil szervezetének, választott egyházának az idén hányan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. A táblázat ezenkívül azt az összeget is tartalmazza, amelyhez a kedvezményezett hozzájuthat – ismerteti a közlemény.

A csaknem 31 ezer civil szervezetet az adóhatóság már tájékoztatta a felajánlott összeg várható nagyságáról és azokról a törvényi feltételekről, amelyeknek meglétét a felhívó levél kézbesítését követő 30 napon belül a 1237A számú adatlap benyújtásával igazolniuk kell ahhoz, hogy a pénzt ténylegesen megkaphassák. A NAV – a törvényi feltételek fennállása esetén – a benyújtást követő 30 napon belül átutalja a magánszemélyek felajánlásából összegyűlt pénzt a civil szervezetnek.