2024 május 21

Kicsit javult a BÉT forgalma augusztusban

Az idén augusztusban 273 milliárd forint volt a részvénypiac forgalma, 8,3 százalékkal magasabb a júliusinál – derül ki a brókercégek jelentésein alapuló, ezért kétszeres árfolyamértéket mutató összesítésből, amelyet havonta közöl honlapján a BÉT.

Az év első nyolc hónapjában 3.267 milliárd forintot ért el a részvények adásvétele, ez 37,8 százalékkal elmarad a múlt év azonos időszakának forgalmától. Augusztusban a teljes azonnali piaci forgalom – amely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja – 282 milliárd forint volt, 6,4 százalékkal magasabb az előző havinál. A tőzsde részvényindexe, a BUX augusztusban 105 ponttal emelkedett, a hónap utolsó kereskedési napján 17.513,82 ponton zárt.

A brókercégek forgalmi listáján a Concorde Értékpapír Zrt. augusztusban is megőrizte első helyét, 39,8 milliárd forintos adásvétellel, második helyen pedig az előző hónaphoz hasonlóan az Erste Befektetési Zrt. végzett 35,8 milliárd forintos forgalommal. Harmadik a listán a Wood and Company, amely 29,7 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket. Negyedik lett az UniCredit Bank Hungary 27,7 milliárd forintos forgalommal, ötödik helyen pedig az Equilor Befektetési Zrt. áll, 26 milliárd forintos adásvétellel.

A származékos piacon szintén kismértékben erősödött a forgalom az előző hónaphoz képest, a gabonák kereskedelme ugyanakkor visszaesett. A devizák határidős lejárataira 201,2 milliárd forint értékben születtek üzletek augusztusban a júliusi 169,6 milliárd forint után. A részvények határidős lejárataira 58,2 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket, szemben az előző havi 51,1 milliárd forinttal. A határidős BUX forgalma 11,4 milliárd forint volt, míg júliusban 11,2 milliárd forintot tett ki.

Az áruszekcióban a júliusi 9,89 milliárd forint után augusztusban 4,58 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket.