2023 január 29

Ki állítja meg az olajtermelőket?

A lélektanilag is fontos 50 dolláros szinttel birkózik az olaj ára. Vajon fordulóponthoz érkezett az immár második éve szenvedő olajpiac?

Mit ígér az OPEC találkozó?

A WTI típusú nyersolaj nem tudta áttörni a fontos ellenállásnak tartott 50 dollárt, sőt a határidős kontraktusok árazása is lefordult – mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: az elmúlt időszakban látott emelkedés, többek között, a kanadai erdőtüzekkel és a nigériai olajfúró platformokat ért támadásokkal volt magyarázható. A kanadai tüzeket sikerült megfékezni, így több platformon is újraindult a termelés, amely a globális piaci többletet erősíti. Szerinte, a befektetők számára a közelgő OPEC találkozó adhat újabb indikációt az olaj árával kapcsolatban.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Nem várhatunk sokat a jövő csütörtöki OPEC találkozótól – vélekedett Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Bár két hete, amikor az irániak bejelentették, hogy elérték a korábbi kitermelési szintet, még szó volt arról, hogy visszafogják az olajtermelésüket. De mára egyértelművé vált, hogy erről szó sincs. Magyarán, továbbra is marad a rekord közeli kitermelési szint a Közel-Keleten.

Akkor miért 50?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha a termelők nem korlátozzák magukat, akkor vajon mitől emelkedett 50 dollár közelébe az olaj ára? Blahó Levente (Raiffeisen) szerint ennek oka, hogy jelentős kapacitások estek ki az elmúlt hetekben. A kanadai erdőtüzeken és a nigériai támadásokon túl, a polgárháború sújtotta Líbia és az államcsőd árnyékában lévő Venezuela kitermelése is messze elmarad a lehetőségektől.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Azt is észre kell venni, hogy az Egyesült Államokban 11 hete csökken az olajtermelés. Miközben a keresleti oldal ígéretes, hiszen éppen indul az amerikai autós szezon.

A határidős árak is felszaladtak, vagyis összeszűkült az azonnali és a határidős árak közti rés. Ami arra utal, hogy aggódnak az olajvásárlók.

Javult a hatékonyság

Még ha le is gyűrné a kurzus az 50 dolláros lélektani szintet, masszív olajár emelkedésre akkor sem számíthatunk. Az emelkedő árszinteken ugyanis egyre több tengerentúli olajkitermelőnek éri meg újból megnyitni a kutakat. Ráadásul, 2014 óta jelentősen javult a hatékonyság. Más szóval, a korábbinál alacsonyabb árszinteken várható új termelők belépése a piacra. És a duzzadó kínálat, vélhetően, hamar visszanyomná az árakat.