Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Kétszámjegyű profitnövekedés Amerikában?

A Delta Airlines riportjával startol a tengerentúli  gyorsjelentési szezon. De a héten már olyan nagybankok is jelentenek, mint a JP Morgan, a Citi és a Wells Fargo.

Jól jött a kamatemelés

Érdemes lesz a banki eredményekre figyelni, hiszen a tavaly decemberi kamatemelés már éreztetheti hatását – mondta Kovács Bálint, az Equilor elemzője, hozzátéve: a Bloomberg konszenzusa szerint a nagybankok nettó kamatbevételei és emellett a kamatmarzsok is javultak a negyedév folyamán.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Szintén a kamatemelés számlájára írható a fixhozamú eszközök értékesítéséből származó bevétel növekedése is. A Fed március 15-én tovább emelte az irányadó kamatszintet, így év/év alapon a jelenlegi, azaz második negyedéves eredmények is javulhatnak.

Végre vannak várakozások

2011 óta nem övezte olyan várakozás a gyorsjelentési szezont, mint most – hangsúlyozta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Emlékeztetve, hosszú éveken át negyedévről negyedévre azt tapasztalhattuk, hogy a kezdetben viszonylag magas várakozásokat addig tologatták egyre lejjebb a cégek, hogy a szezonban már könnyedén átugorhatták a szinte füvet súroló léceket.

Nos, ezúttal, részvénypiaci szempontból erős negyedévet tudhatnak maguk mögött a vállalatok – folytatta, ezért előfordulhatnak akár kétszámjegyű eredménybővülések is, miután a várakozás 9 százalékos.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Bankok vezetik a sort

Kettős értelemben is a pénzügyi szektor vezeti a sort – mondta Blahó Levente (Raiffeisen), hiszen már az első héten megismerhetjük három nagybank számait. És a legtöbbet éppen ettől az ágazattól várja a piac.

Szintén erős negyedévet jelenthet a technológiai szektor, míg az alapanyaggyártók riportját az egy évvel ezelőtti hasonló időszak alacsony bázisa támogathatja. Hasonló a helyzet az energia szektorban is.

Bizonytalan védelmi kiadások

Gyengébb számokat jelenthetnek a telekom társaságok, bár ez csak néhány céget jelent. Annál nagyobb a súlya az ipari szektornak. Észre kell venni, hogy egyelőre nagy a bizonytalanság a védelmi tárca megrendeléseiben. Továbbá még nem tudjuk, hogy az első negyedévi alacsony GDP növekedés hatása miként mutatkozott.