2024 május 22

Kétéves mélyponton az olaj

Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára 1,26 dolláros, 1,37 százalékos csökkenéssel 90,85 dollárra esett reggelre a határidős piacon. A WTI olaj hordónkénti ára 1,12 dollárral, 1,26 százalékkal csökkent és 87,73 dollár volt. A legtöbb elemző szerint az árcsökkenést a romló világgazdasági kilátások és az Egyesült Államokban felhalmozott bőséges tartalékok okozták.

olajkeszlet_130612A Nemzetközi Valutaalap (IMF) keddi elemzésében rontott az idei és a jövő évi várható világgazdasági növekedésen, 2014-ben 3,3 százalékos, 2015-ben 3,8 százalékos növekedés lehet. A kisebb növekedés visszafoghatja az olaj iránti keresletet.

A korábbiakhoz képest az IMF gyengébb teljesítményt vár az eurózóna országaitól, Japántól és egyes fejlődő országoktól is. Kína esetében a szervezet nem változtatott 2014-es és 2015-ös előrejelzésén, de figyelmeztetett, hogy középtávon nagyobb lassulás lehet a növekedésben.

A keddi adatok szerint az Egyesült Államokban, heti 5,1 millió hordós növekedéssel, elérte a 360 millió dollár hordót a felhalmozott kőolajtartalék, azaz ott is telítődik a piac.

Michael McCarthy, a CMC Markets elemzője szerint nem kell Amerikáig menni, hogy megtaláljuk az olajár csökkenésének okát. Kedden kiderült, hogy augusztusban 4 százalékkal csökkent a német ipari termelés, McCarthy szerint ez közvetlenebb jelzés, mint az IMF számai, és mutatja, hogy baj van Európa „erős emberével”, azaz a német gazdasággal.