2023 január 29

Keményen lepattanhat a forint

A tavaszi utolsó hitelminősítési fordulóra készül a forintpiac. A Fitch Ratings lehetséges döntéseinek devizapiaci hatásairól kérdeztük Buró Szilárdot, az Equilor online üzletág vezetőjét.

Sanszosabb a forintgyengülés

Bár a legszélesebb körű piaci várakozás szerint most elmarad a magyar államadósság felminősítése, ám ha mégis bekövetkezne a kevésbé valószínű esemény, akkor az egyértelmű és határozott forinterősödést hozna – mondta. Hozzátéve: akár 312 közelébe is lökhetné az EUR/HUF kurzust.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Míg a felminősítés elmaradása további forintgyengülés hozna, s az euróval szembeni árfolyam a 317,50-es ellenállást tesztelné, ami az elmúlt évben fontos szintnek bizonyult. És 318 környékén már azzal kell számolnunk, hogy feljebb tolódik a forintsáv: 316 és 320 közé.

A kormánynak nem fáj

Kormányzati oldalról már az is elhangzott, hogy a 330-as euró sem fájna a gazdaságpolitikának. Az elemző szerint ennyire messzire még nem tekintenek a devizapiaci szereplők. Annyi azonban bizonyos, hogy az árfolyam komolyabb felcsúszása esetén sem várható ellenlépés. Mert a gazdaságpolitika a gyenge forint exportösztönző hatására épül.

Nyárelőn vagy nyárutón?

A chartra pillantva, azt látjuk, hogy lassan felfelé kúszik az árfolyam. Az elmúlt napokban 315 körül tanyázott az EUR/HUF, ma stabilan 316 felett tartózkodik. Nos, éppen ezért lehetséges komolyabb visszapattanás egy esetleges felminősítésre.

Ugyanakkor a felminősítés sem törné meg a forintgyengülés trendjét. Legfeljebb 2-3 hónappal kitolná a 320-as szint elérését.

Valójában az a kérdés: nyár előtt vagy csak ősszel jön a 320 forintos euró?