2023 január 29

Kellett a Nyugatnak az orosz kötvény

Csak a vevők negyede orosz

Az 1,75 milliárd dollár értékű, 10 éves futamidejű eurókötvényt 4,75 százalékos éves kamatra bocsátotta ki Oroszország. A kötvény iránti kereslet elérte a 7 milliárd dollárt. Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint az orosz adósságpapír 30 százalékát bankok, további 34 százalékát alap- és vagyonkezelők, további részét biztosítók és más befektetők jegyezték le.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Miközben sok elemző úgy vélte, hogy a szankciók miatt a nyugati vásárlók aránya elenyésző lesz, az orosz pénzügyminisztérium arról számolt be, hogy a kötvény mintegy 75 százaléka brit, francia, svájci, ázsiai és amerikai kézbe került, negyede pedig orosz bankoké, vagyonkezelőké, és brókercégeké lett.

Az állami bankok kimaradtak

A pénzügyminisztérium nem hozta nyilvánosságra az orosz eurókötvény vásárlóinak a nevét, a TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor tudni véli, hogy az egyik vevő az Alfa Bank volt, az egyik legnagyobb orosz magánbank. Orosz állami bankok nem jegyezhettek az eurókötvényből.

Oroszország utoljára 2013 szeptemberében adott el kötvényeket külföldön, akkor négy különböző lejáratra összesen 7 milliárd dollár értékben. Ezen belül 5 éves papírt 1,5 milliárd dollárért, 10 évest 3 milliárd dollárért és 30 évest 1,5 milliárd dollárért, illetve 7 éves lejáratra 725 millió euróért.