2023 február 05

Káosz egy papír miatt a horvát ingatlanpiacon

Anka Mrak Taritas építésügyért és területrendezésért felelős miniszter szerint az ingatlanokkal foglalkozó ügynökségeknek és a polgároknak több mint fél éve volt arra, hogy alkalmazkodjanak az új előírásokhoz.

Több tízezer hirdetést vontak vissza

Az ingatlanhirdetéssel foglalkozó ügynökségek több tízezer ingatlanra vonatkozó hirdetést vontak vissza az új szabályozás miatt. A legnagyobb probléma, hogy az érdekeltek az utolsó pillanatig halogatták a tanúsítványok beszerzését.

A Jutarnji list című helyi lapban megjelent nyilatkozatában a miniszter emlékeztet, hogy 2008 óta kötelező az energiahatékonysági tanúsítvány megléte az ingatlanok meghirdetésekor. A minisztériumban figyelmeztetnek, hogy mindent az EU direktívái szerint végeznek.

Nincs pénz a tanúsítványra

Az ügynökségek is különbözően ítélik meg az energiahatékonysággal kapcsolatos tanúsítások meglétét. A lapnak nyilatkozó lakásokat forgalmazó cég vezetője szerint nagyobb ingatlanárat lehet elérni a már említett tanúsítvány birtokában.

Más vélemények szerint azonban az embereknek nincs pénze a tanúsítványok beszerzésére ugyanis csak minden tizedig eladásra felkínált ingatlan talál gazdát ma Horvátországban. Ennek következtében még kevesebb ingatlant lehet eladni – idézi a lap a szakembereket.