2024 május 20

Kamatdöntés mozgatja a piacokat

A londoni FTSE-100 index 0,20 százalékkal, a frankfurti DAX 0,43 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,23 százalékkal állt szerdai záróértéke alatt a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,41 százalékkal süllyedt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3,73 pontos emelkedéssel, 36 044,86 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest lényegében nem változott.

Az eurót csütörtök reggel 9 óra körül 1,1853 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi piacon a kora reggeli 1,1860 dollár után.

Az olajpiacon az európai tőzsdenyitásig a globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára 34 centtel 52,02 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 33 centtel 49,24 dollárra süllyedt.

Korrekció vagy emelkedés?

Az értéktőzsdék a negyedéves vállalati beszámolókra, a Bank of England kamatdöntésére, továbbá az euróövezeti és az amerikai beszerzésimenedzser-indexekre figyelnek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ázsiában a profitrealizáló eladások és a vártnál gyengébb júliusi kínai szolgáltatási beszerzésimenedzser-index hatására kissé lejjebb csúsztak az árfolyamok. Ebben az is szerepet játszott, hogy a befektetők az Egyesült Államokban is korrekcióra számítanak, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones Industrial Average indexe 121 éves történetében először szerdán áttörte a 22 ezer pontos határt.

A piacoknak azonban támaszt adnak a jó vállalati eredmény-beszámolók, és erősödnek a várakozások, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csak igen lassan és óvatosan szigorítja monetáris politikáját.

A Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 0,26 százalékkal, a tokiói Nikkei-225 0,31 százalékkal, a szöuli Kospi pedig 1,81 százalékkal állt szerdai záróértéke alatt a kereskedés vége felé.

Mi várható Budapesten?

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének kommentárja szerint enyhe mínuszban indulhat a kereskedés a tőzsdén, a Magyar Telekom gyorsjelentése nem adott újabb impulzust. A Mol pénteki gyorsjelentéséig kivárás lehet a jellemző. A szakértő szerint a BUX-nál újabb csúcsdöntési kísérletre lehet számítani a közeljövőben, ha a Mol eredménye meghaladja a várakozásokat.

Bár a Magyar Telekom gyorsjelentése bevétel és adózott eredmény soron is magasabb volt a vártnál, a jelenlegi trendek alapján nem várható, hogy a 2017-es osztalék mértékét a közeljövőben felemelnék. Ezek alapján visszafogott reakcióra számít a nyitásban.

Így zárták a szerdát

Szerdán gyengüléssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,24 százalékkal, a DAX 0,57 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,39 százalékkal süllyedt. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,56 százalékkal ment le.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 254,61 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 36 041,13 ponton zárt szerdán. Az OTP tízéves csúcsot ért el.