2023 január 31

Jövőre indul a nyugdíjreform

A nyugdíjrendszer átalakításának lényege, hogy az állam magához vonja a magánnyugdíjpénztárak állampapír-portfólióját, és a továbbiakban nem teszi kötelezővé a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket.

nyugdijasok_2Áprilistól 4 hónapig lehet dönteni

A parlament által elfogadott változtatás szerint 2014. április 1-jétől az embereknek négy hónapjuk lesz arra, hogy eldöntsék, akarják-e, hogy nyugdíjjárulékuk 2,92 százaléka továbbra is a magánnyugdíjpénztárakhoz (OFE) kerüljön. Ha a megadott határidőig nem nyilatkoznak, járulékaik automatikusan az állami nyugdíjbiztosítóhoz (ZUS) kerülnek egy alszámlára.

A jövendő nyugdíjasok két év múlva újragondolhatják, és megváltoztathatják döntésüket. Ezután négyévenként ismét megadják nekik a lehetőséget, hogy döntésüket megváltoztassák.

Elveszik a nyugdíjpénztáraktól az állampapírokat

A reform szerint 2014. február 3-tól az állampapírok (ezek jelenleg a nettó eszközérték 51,5 százalékát teszik ki) az OFE-től a ZUS-hoz kerülnek. A magánnyugdíjpénztárak ezután nem fektethetnek be állami adósságpapírokba, de nagyobb szabadságot kapnak a részvényekbe, önkormányzati és vállalati kötvényekbe történő befektetések terén.

Megéri?

A lengyel kormány az alkotmányos adósságkorlát (55 százalék GDP arányosan) közelségével indokolta a nyugdíjreform szükségességét. Vajon megéri? A magyar magánpénztárak vagyona is csak időlegesen segített a költségvetésen. Ön mit gondol? Szavazzon!

A kormány arra számít, hogy a reform eredményeképpen mintegy 8 százalékponttal csökkenhet a jelenleg 58 százalékon álló lengyel GDP-arányos államadósság, és így a kormánynak jelentősen megnő a költségvetési mozgástere a lehűlőben lévő gazdaság ösztönzésére.