Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Jól figyelj, hogy mit eszel

Az egyetem elemezése szerint a kínaiak mindenek előtt az élelmiszerbiztonság, ezen belül is az illegális adalékanyagok és a termékek előállításának higiéniai körülményei miatt aggódnak. A jelentés szerint leginkább a magáncégek és a nemzetközi vállalatok gyakorlatával kapcsolatban szkeptikusak a lakosok, az elmúlt évben előfordult élelmiszerbotrányok több mint kétharmadáért ugyanis ezek a cégek voltak felelősek.

Az élelmiszerbiztonság mellett a kínaiak gyermekeik iskoláztatása miatt aggodalmaskodnak leginkább. A kínai oktatási rendszer híresen kompetitív jellege miatt a legjobb iskolai helyekért való verseny már óvodáskorban elkezdődik, az általános- és középiskolákban pedig szinte semmi szabadideje nincs a gyerekeknek. Szintén évek óta beszédtéma az egyetemi felvételi vizsga megreformálásának szükségessége, az azon való teljesítmény ugyanis a diákok egész életére kihatással van, jelentős nyomást gyakorolva a fiatalokra.

Dobogós a lakossági aggodalmak sorában az egészségügy helyzete. Az átfogó biztosítási rendszer hiánya miatt ugyanis az ellátási költségek nagyon magasak, a kórházak túlzsúfoltak, az orvosok alulfizetettsége miatt szakemberhiány jellemző.

A jelentést a Kínai Társadalomtudományi Akadémia a lakosok legnagyobb aggodalmait soroló összeállítása is alátámasztja. Ezen az elmúlt években sorra a dobogón végzett az élelmiszerbiztonság kérdése, amely a kínai sajtó szerint 2008 óta, a többszázezer kisgyermeket megbetegítő és hatnak halálát okozó melamin-botrány óta van válságban.