2024 április 22

Jöhet-e újabb Trump-rali?

A videó kattintásra indul.

Ismét a vevők dominálhatnak az amerikai részvénypiacon, az S&P 500 indexe pedig csúcsot dönthet. A beinduló gyorsjelentési szezonban a bankszektor, az olajipari vállalatok és az alapanyaggyártók lephetik meg leginkább a piaci szereplőket – véli Kovács Bálint az Equilor elemzője.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Erről beszélt Trump

Az amerikai kormány a továbbiakban nem minősíti Kínát árfolyam-manipulátornak – közölte Donald Trump elnök szerdán a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában. Az elnök ezzel visszalépett a választási kampányában hangoztatott ígéretétől. Trump leszögezte, hogy kormányzata sem most, sem a jövőben nem kárhoztatja Kína árfolyam-politikáját.

„Nem manipulálják az árfolyamot” – jelentette ki. A napilap nem szó szerint idézte ugyan az elnököt, de megírta, hogy Donald Trump azért változtatott az álláspontján, mert véleménye szerint Kína hónapok óta nem manipulálja nemzeti valutáját, a jüant, és ezért ő sem kívánja veszélybe sodorni az Észak-Koreáról folyó amerikai-kínai tárgyalásokat.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A The Wall Street Journalnek adott interjúban az elnök kitért az amerikai dollár helyzetére is. Leszögezte: a dollár jelenlegi árfolyama szerinte „túl erős”, ez nehezíti az amerikai exportot és végső soron árthat az amerikai gazdaság egészének. Bár hozzátette: „ennek részben én vagyok az oka, mert az emberek bíznak bennem”.

Újra a piacok lehetnek fontosak
Londoni pénzügyi elemzők szerint a megnövekedett geopolitikai kockázatok hatására nőtt a hagyományosan befektetői menedéknek tekintett eszközök globális piaci kereslete, de ezeknek az eszközöknek az árfolyamkilátásait a következő időszakban várhatóan a politika helyett ismét a gazdasági fejlemények határozzák meg, és keresletük idővel lanyhulni fog.