Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Jó tudni: az EU-n kívülről rendelt termékek vámkötelesek

22 euró a határ

A NAV tájékoztatása szerint az interneten megrendelt, az EU-n kívülről érkező áruk 22 euróig (6688 forint) vámmentesek, a megrendelőnek csak a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie. 22 euró felett azonban adófizetési kötelezettség keletkezik, amely lehet áfa, vámkezelési költség.

Fontos arra is odafigyelni, hogy gyakran nem a kereskedő székhelyéről, hanem más országban lévő raktárából érkezik a küldemény.

A vámeljárás lezárása után szállítanak

Megjegyezték, hogy a postaforgalomban érkező küldemények kezelését megbízás alapján a Magyar Posta Zrt. végzi, ha a beérkezett áru egyértelműen meghatározható, ismert az áru valós értéke és a címzett beazonosítható.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A NAV megvizsgálja és dönt annak elfogadásáról, illetve elutasításáról, a küldeményt a vámeljárás lezárása után szállítják ki a címzettnek.

Az adóhivatal az ellenőrzésekkor azt tapasztalta, hogy sok esetben a feladó a fuvarlevélen nem valós adatokat tüntet fel. A NAV azt javasolja, hogy ilyenkor a vásárlók vegyék fel a kapcsolatot az eladóval.

Érdemes azonnal intézkedni

Hangsúlyozták azt is, hogy érdemes már az áru megrendelését követően, a csomag megérkezése előtt a kapott ragszámra hivatkozva a posta részére megküldeni a posta internetes oldaláról letölthető vámkezelési nyilatkozatot, a számlát, a PayPal igazolást, a rendelés visszaigazolását.

Az érkezett küldeménnyel vagy a vámkezeléssel kapcsolatban a posta központi ügyfélszolgálatánál és a posta vámügynökségénél lehet érdeklődni – telefonon vagy e-mailben -, az internetes vásárlással kapcsolatos részletes tájékoztató pedig az adóhivatal honlapján érhető el.