2023 november 28

Javult az euróövezet teljesítménye

Augusztusban az előzetes 51,7 ponttal megegyező lett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az euróövezetben a júliusi 51,8 pont után. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI augusztusban már a második hónapja tartózkodik 50 pont felett. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A felmérés megállapításait összefoglalva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott, hogy augusztusban folytatódott a feldolgozóipari teljesítmény növekedése az euróövezetben, ami alapján a termelés fellendülésére lehet következtetni a vírusjárvány miatt bekövetkezett második negyedévi visszaesés után. Elmondta, hogy a termelési érték alakulásával szembeni várakozások egy 12 havi távlatban két éve nem tapasztalt optimista szintre emelkedtek.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy az optimista várakozásokat kellő óvatossággal kell kezelni, mivel a második negyedévi nagymértékű visszaesés után „meglepő lenne”, ha nem növekedésre számítanának a gazdasági szereplők. Némi aggodalomra ad okot ebben a tekintetben, hogy a megrendelések növekedése kissé lassult augusztusban és a vállalatok a kereslet némi gyengülésére rendezkedtek be. A legkevésbé a beruházási eszközök és berendezések iránt nőtt a kereslet.

Változatlanul magas, a pénzügyi és gazdasági válságot idéző mértékű az állásvesztés üteme – emelte ki. Arról van szó – mondta -, hogy a termelés növekedését a korábbi visszaesés idején elhalasztott kereslet gerjeszti, termelési kapacitásukat azonban ezzel együtt is csökkentik a vállalatok. A fellendülés várható mértékét csak az elkövetkező hónapokban lehet majd pontosabban megbecsülni – mondta.