2024 február 28

Javulóban a világgazdasági hangulat

A megkérdezettek jóval pozitívabbnak látják aktuális helyzetüket, mint korábban, az ezt jelző almutató az előző negyedévi 4,7 pont után a harmadik negyedévben 12,0 pontot ért el. Az almutató 2011 második negyedéve óta nem állt ilyen magasan.

A következő hat hónapra vonatkozó gazdasági várakozások ezzel szemben romlást mutatnak: a korábbi 21,6 pontról 13,4 pontra esett a várakozásokat tükröző mutató. A gazdasági hangulat főleg a fejlett gazdaságokban, azok közül is különösen az euróövezet országaiban javult. Jelentős hangulatromlást csak az Egyesült Királyságban mértek, ahol 4,7 pontról mínusz 46,3 pontra csökkent a hangulatindex.

Olvastad már? A politika hátráltatja a világgazdaságot
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fenntartotta a globális gazdaság növekedésére vonatkozó áprilisi előrejelzését, miközben javította a kínai és az euróövezeti GDP bővülésére vonatkozó prognózisát.

Az ifo kiadványa szerint világszerte a kamatok emelkedése várható a következő hat hónapban, azonban némileg csökkent az előző negyedévhez képest azoknak a szakértőknek a száma, akik a kamatok emelkedésére számítanak.

A müncheni ifo gazdaságkutató 1981 óta végez negyedéves kutatást a világgazdasági hangulat alakulásával kapcsolatban, a 2017. júliusi kutatás 121 ország több mint 1100 szakértőjének válaszait összegezi.