2023 március 22

IV. Főzdefeszt: Rise of the Beast

A Krúdy Gyula utca -Mikszáth Kálmán tér – Reviczky utca – Szabó Ervin tér tengelyre negyedszerre vonulnak ki a magyar sörfőzők, hogy megmutassák, mennyire jó tud lenni a magyar sör!

Nem vigyáztunk eléggé és tavaly olyan sötét gasztronómiai áramlatokat indítottunk el, melyek szinte törvényszerűvé teszik a szélsőségek megjelenését a magyar sörfőzésben. Ezen az őszön megszületik a Fenevad. A negyedik Főzdefeszten bemutatkozik Magyarország legerősebb söre, a 12%-os Angry Beast!

A Dühöngő Fenevad egy szénfekete, méregerős imperial stout, olyan, amilyet Nagy Katalin cárnő rendelt a londoni sörfőzőktől a 18. század alkonyán. A londoni sörfőzők, akik képesek voltak neki előállítani az 1000km-s hajóutat átvészelő, hét hónapos szavidejű stoutot, onnantól fogva ezt nem felejtették el feltüntetni a sörcimkén – így született napjaink egyik majdnem kihalt, majd megmentett és jelenleg legnépszerűbb kézműves sörműfaja, a Russian Imperial Stout.

A műfaj főképpen házi sörfőzők kezén szivárgott vissza Amerikából Európába, nem véletlen, hogy nálunk is a házi sörfőzők terjesztették el. A Hopfanatic gerillasörfőzde a nyáron még házi sörfőzőként nyerte a nemzetközi díjakat az eddigi legerősebb magyar Russian Imperial Stouttal, most ősszel pedig már a Főzdefeszt közönségének csapolja a magyar fenevadat. Az Angry Beast a magyar sörharag messzi földre elhallatszó diadalordítása.

 Mellette kerül csapra a Grabanc nevű poszt-punk IPA harmadik reinkarnációja. Az India Pale Ale stílust, mely az első Főzdefeszt közönségdíjasát, a Grabancot adta, szintén logisztikai kihívások hívták életre a 19. század derekán – ezúttal az Indiába vezető utat kellett kibírnia a világos ale-nek, ezért dobták fel a receptet rengeteg komlóval és alkohollal. A Grabanc IPA harmadik reinkarnációja, a Freaky Wheaty, egy búzasörélesztővel erjesztett IPA – nem tudunk róla, hogy valaha valaki főzött volna ilyen sört. És persze jön a Hara Punk is a fekete trabival ahonnan a népszerű Papap O’Hara új verzióját csapolják. És persze ott lesz a Főzdebusz is az örök kedvenc klasszikus Keserű Mézzel!

A júniusi 20 magyar kézműves sörfőzde mellé érkezik egy új főzde is: a diósgyőri Gyertyános, aki a nagyszerű feketecsokoládés söre mellé tavaly egész kis gyümölcsarzenált szóllított fegyverbe: tökös, banános és meggyes sört is csapolnak majd. Gyümölcsös sörökből amúgy is szép kínálat épült ki a magyar kézműves sörfőzők szortimentjeiben: legalább 5 féle meggyes kóstolhatunk végig, köztük a Rizmajer Konyakosmeggyesét, a klasszikus békésszentandrásit, és az ujjonnan piacra lépő Stari Meggyes sört, az első savanyú meggyeset. És végre hozzánk is elérkezik a miskolci Serforrás szezonális almasöre. A Csobánkai Kézműves Sörfőzde pedig végre kiengedi a pincéből a lassan egy éve érő Csobánkai IPA-t! Ott lesz Fót a második magyar hoplágerrel, a gyönyörűen kiforrott Hammurappival. A miskolci Zip’s Brewhouse leckét ad a tökéletes gyömbérsörből, a Kissler pedig tovább csavarja a Ninkasi őssört, amibe a füge mellett koriander és boróka is került. Békésszentandrás pedig nem hazudtolja meg a tavalyi „Év sörfőzdéje” címet, és ismét egy meglepetéssel készül a Főzdefesztre. Most szeptemberben jön még a Blonder és a Mályi Ászok is, akik júniusban nem tudtak, így ismét kóstolhatjuk a legjobb magyar búzasört, a Mályitól és Balatonfelvidék legropogósabb pilzenijét a Blondertől. Összesen 22 magyar sörfőzde jön el a 4. Főzdefesztre.

És persze jönnek a külföldiek, a Fullers’ a real ale-jeivel, a Pivo és a Bohémia a tucatnyi nagyszerű cseh sörrel, valamint a Sörmanufaktúra schwarzbierrel, weissbierrel és szűretlen kellerbierrel a Kapuziner sörfőzdétől. Jön a Kaltenecker a B27-tel, valamint a Liquid Gold a Jarosovval és a Parador a szlovénekkel. Idén először lesz Cider-standunk is, ahol működőképes magyar cider hiányában Gaymerst és Stowfordot fogunk csapolni!

Természetesen lesz mit enni is, a Mikszáth tér és a Krúdy Gyula utca vendéglátóhelyei kitesznek magukért, Sörbolond Cukrász Norbi új trüffelt készít – ezúttal lime-os-komlósat, a Green Door csapata ínyencségekkel készül, Stari pedig a hagyományos vásári gasztronómiáról gondoskodik.

A fesztivál utolsó napján átadjuk a 2012 Kedvenc Söre díjat, amit a Ti szavazataitok alapján ítélünk oda, valamint az Év Sörfőzdéje díjat, amit egy titkos szakmai grémium oszt ki a legizgalmasabb, legagilisabb sörfőzdének.

A fesztiválra a belépés továbbra is ingyenes, a fesztivál területén az uralkodó pénzem a magyar forint, nem kell sorban állni sem korsóért, sem kártyáért, viszont, aki ügyes hozza magával a kedvenc kóstolópoharát!

Ne feledjétek: a jós sör demokratikus alapjogunk, amiért tudatos fogyasztói döntéseinkkel harcolunk! Jó döntést!

Milyen is volt a júniusi Főzdefeszt? nézd meg a videót: