2024 július 19

Itt az Apple újabb nagy dobása!

Az Apple szerint az új operációs rendszernek köszönhetően csökkenni fog a Macbook laptopjainak energiafelhasználása, vagyis többet lehet használni őket két töltés között. Javítottak a rendszer memóriatömörítő képességén, így több adatot is lehet majd tárolni, és a rendszer jobb grafikai beállításokat is lehetővé fog tenni.

Az operációs rendszer mellett magukon a laptopokon is frissítettek. Bemutattak egy 13 és egy 15 inches laptopot is, az előbbi 1299 dollárba fog kerülni, az utóbbi 1999 dollárba. Az asztali számítógépnek szánt Mac Pro sem maradt ki a fejlesztésből, ennek új ára 2999 dollár lesz, és még az idén decemberben meg akarják kezdeni az árusítást.

499 dollár lesz az iPad Air

Kedden az Apple bemutatta a legújabb táblagépét is, az iPad Air-t. Az eredeti iPad táblagéphez képest az Air könnyebb és vékonyabb lett, és átlagosan nyolcszor olyan gyors, mint az eredeti modell, több antenna van benne, hogy jobban tudjon kapcsolódni a vezeték nélküli hálózatokhoz.

A november elsejétől kapható Air ára 499 dollár lesz, míg az iPad 2 ára továbbra is 399 dollár marad.Az amerikai cég frissíti az iPad mini termékét is, az új verzióba szintén gyorsabb chip kerül, és fejlesztik a kijelzőjét. Az új mini 399 dollárba fog kerülni, míg a régi minik árát 329 dollárról 299 dollárra csökkentik. Az első reakciók alapján a 399 dolláros ár kicsit magasabb a szakértők által vártnál.

170 millió iPad-ot adtak el

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója adatokkal támasztotta alá, hogy mennyire sikeresek a cég táblagépei. Elmondása szerint 13 milliárd dollár bevételük volt azoknak a cégeknek, amelyek az App Storeban árusították az Apple termékeire írt felhasználói programjaikat, és októberig összesen 170 millió darabot adtak el az eredeti iPad táblagépből.

Olvad az Apple előny

Az új táblagép sorozat sikere rendkívül fontos a cégnek. Az Gartner piackutató cég szerint az Apple piaci részesedése a táblagép-piacon 2011-ben 65 százalék volt, 2012-ben már csak 54 százalék, és az idén 50 százalék alá eshet.

A Samsung és az Amazon táblagépei fokozatosan szorítják ki az Apple-t, és kedden a Nokia is bemutatta első táblagépét. A harmadik negyedévben az Apple 14,6 millió táblagépet adott el, 14 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban az azonos időszakban.